Po výbuchu v Perné na Břeclavsku jsou dva vážně popálení

Hasiči

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. října 2019 10:00

Dva muži, pravděpodobně otec a syn, se zranili při výbuchu v penzionu a vinařství v Perné na Břeclavsku. Jeden z mužů je ve vážném stavu s popáleninami na velké části těla, druhý má popáleniny druhého stupně.

Záchranáři převezli zraněné do Fakultní nemocnice Brno. ČTK to řekly mluvčí policie Kamila Haraštová a záchranné služby Michaela Bothová. Exploze dům silně poškodila, policie odhaduje vzniklou škodu na tři miliony korun.

Příčina výbuchu a následného požáru není jasná. Policisté ještě nemohli místo pořádně prozkoumat. Hasiči staticky narušený objekt zajistili až odpoledne. "Budeme muset objekt hlídat, aby tam nikdo nevnikl," uvedla Haraštová.

Jednou z možností je výbuch kotle nebo podobného zařízení. "Budeme zjišťovat ve spolupráci s vyšetřovatelem hasičů, co se stalo," řekla Haraštová. Nevyloučila, že případ by mohl mít dohru.

Podle informací ČTK není vyloučeno například, že v objektu mohla být palírna, policie ale nic takového zatím nepotvrdila. Starosta Perné Karel Studénka uvedl, že objekt je rodinným vinařstvím, nahoře slouží jako penzion a dole je vinařství. Podle Studénky se zranili majitel se synem. V penzionu v době výbuchu nebyli žádní hosté.

"Dostali jsme oznámení o výbuchu a následném požáru. Při našem příjezdu byl objekt staticky narušený a hořel. Před ním byly dvě osoby, kterým jsme se záchranáři poskytli péči," uvedl mluvčí hasičů Filip Venclovský. Podle Venclovského strhli hasiči část nejvíce poškozených dvou stěn. "Zborcená je čelní stěna a mezi prvním nadzemním podlažím a podkrovím je poškozená stropní deska, takže jde vidět do podkroví," popsal Venclovský. Hledání příčiny výbuchu a požáru podle něj může trvat několik dní i déle.

Témata: výbuch břeclav