Epidemie žloutenky udeřila. Desítky nemocných, lékaři varují

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. října 2019 9:52

V Libereckém kraji se objevilo nové ohnisko žloutenky typu A. Za poslední dva týdny hygienici evidují 26 případů s vazbou na Turnov, což je více než polovina celkového počtu případů žloutenky typu A v kraji od začátku roku.

Zdrojem nákazy mohly být třeba potraviny. V tiskové zprávě to dnes oznámila vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Prattingerová.

"Vzhledem k nárůstu počtu nemocných v tak krátké době předpokládáme, že se osoby nenakazily kontaktem s nemocným, ale prostřednictvím takzvaného vehikula, kterým může například být potravina," sdělila. Tímto směrem se podle ní v současné době ubírá vyšetřování hygieniků.

"Vzhledem k tomu, že mezi kontakty nemocných jsou také děti, komunikujeme s řediteli škol, kterých se to týká, a nastavujeme opatření, abychom předešli dalšímu šíření. Mezi tato opatření patří například zajištění dezinfekce na toaletách nebo poučení, jak správně mýt ruce," doplnila Prattingerová.

Za prvních devět měsíců letošního roku hygienici evidují v Libereckém kraji 49 případů akutní žloutenky typu A. Na začátku roku jim byly hlášeny dva importované případy z Egypta a další dvě ohniska se objevila v Liberci a Jablonci nad Nisou. Nemoc se šíří hlavně v komunitě nitrožilních uživatelů drog a lidí bez domova, nakazilo se mezi nimi zatím 21 lidí.

Žloutenka typu A, označovaná také za nemoc špinavých rukou, se přenáší především kontaktem. Lidé se ale mohou nakazit také kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Nemoc se projevuje dva až sedm týdnů od nákazy. Jedná se o onemocnění jater. Pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc také žlutým zabarvením kůže a očního bělma. Odborníci radí očkování, u kterého ochrana proti žloutence A nastupuje dva týdny po první dávce.

Opatření proti vzniku a šíření tohoto onemocnění se provádějí v prostředí, ve kterém se nemocný pohyboval posledních 14 dní inkubační doby před prvními příznaky. Lidé, kteří přišli s nakaženými do styku a kteří nemají imunitu vůči tomuto onemocnění, jsou 50 dnů pod dohledem lékařů. "Léčba virového zánětu jater typu A je ze zákona povinná za hospitalizace na infekčním oddělení. Součástí léčby jsou dietní a režimová opatření, nezbytný je zákaz alkoholu. Prožití onemocnění zanechává dlouhodobou imunitu, která však nechrání proti jiným typům virového zánětu jater," dodala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Témata: nemoci žloutenka Liberecký kraj lékaři