Druhý den po smrti KARLA GOTTA: Česko pláče, lidí píší vzkazy!

Karel Gott - pietní místo u jeho vily Nad Bertramkou v Praze. 48

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. října 2019 10:45

Druhý den po smrti Karla Gotta lidé přicházjí vzdát zpěvákovi úctu a vyjádřit soustrast pozůstalým k vile rodiny na pražské Bertramce, zapalovali svíčky a pokládali květiny.

Svíček se dopoledne shromáždilo už víc než tisíc. Před domem se stále zdržují i štáby novinářů. Pietní místa vznikají také jinde v Praze. Osmdesátiletý zpěvák v úterý před půlnocí podlehl akutní leukémii.

Na Gotta vzpomínají také v dejvickém divadle Semafor. Ve foyer mají od středy vystavenu jeho fotografii, u které jsou vypsána životní data a připomínka, že mezi lety 1963 až 1965 byl členem ansámblu divadla Semafor.

Pietní místo zřídilo dnes také vydavatelství Supraphon ve své prodejně na Jungamannově náměstí. Vyvěsili zde plakát, který nechali k této příležitosti vyrobit. Lidé už před výlohu začali nosit svíčky, řekl za vydavatelství Vladan Drvota. Další pietní místo zřídila pražská konzervatoř, kde Gott studoval. Ve středu sem přicházelo mnoho lidí, včetně cizinců. Pietní místo je u hlavní budovy za Rudolfinem, v ulici Na Rejdišti. Lidé sem mohou nosit květiny a zapalovat svíčky, uvedl ředitel konzervatoře Petr Čech.

Vyjádřit úctu a soustrast mohou lidé také v kondolenční knize, kterou ve svém úřadu umístila Praha 5. Podle mluvčí radnice Jitky Drmolové tak zatím učinilo 18 lidí, úřad bude pátku každý den otevřen až do 20:00.

K vile na Bertramce dnes v podstatě neustále přicházeli či auty přijížděli další lidé všech věkových kategorií a přinášeli nové svíčky či zapalovali ty, které zhasly. Obvykle dorazili jednotlivě, v párech, ale i ve větších skupinkách. Přišlo hodně seniorů a matek s dětmi. Po 10:00 se u vily již vytvořila menší fronta kondolujících.

I do budovy Českého rozhlasu v Brně přicházejí dnes od rána lidé napsat vzkaz do kondolenční knihy zemřelému zpěvákovi Karlu Gottovi. Na jejím umístění v budově se dohodlo město s brněnským rozhlasem, kde Gott nahrál několik písní.

Úmrtí Karla Gotta dominuje také dnešním vydáním hlavních českých deníků. Fotografie legendárního zpěváka jsou na titulních stránkách. Zprávy o Gottových slavných hitech, životních etapách, zdravotních problémech, ohlasy jeho kolegů, politiků, sportovců i dalších osobností veřejného života zabraly několik novinových stran.

Komentátoři zdůrazňují, že odešla osobnost, která provázela život několika generací. Gott se podle nich stal jedním ze symbolů posledních desetiletí navzdory střídání režimů i hudebních žánrů. Věnují se ale také rozhodnutí vlády rozloučit se s Gottem státním pohřbem a smutkem.

Informace o úmrtí zpěváka Karla Gotta se dostala rovněž na titulní stránky dnešního slovenského tisku. Noviny otiskly Gottovy fotografie a ve svých vydáních přinesly články o zpěvákovi, který zemřel v úterý ve věku 80 let.

"Smrt Karla Gotta rozplakala 16 milionů Slováků a Čechů. Zlaté slavíky bral jako kombajn. Jeho hlas znal celý svět," napsal nejčtenější slovenský list Nový čas, který ve svém logu otiskl černou stuhu. Deník článkům o Gottovi vyhradil většinu vydání.

"Gott, největší hlas Česka. Vzácnou profesionalitu Karla Gotta nenarušila ani nemoc," napsal list Sme o zpěvákovi, který se v posledních letech potýkal se zdravotními problémy a nakonec podlehl akutní leukemii.

Gott měl akutní leukémii. Zemřel doma v rodinném kruhu před úterní půlnocí. Se zdravotními problémy bojoval i v roce 2016, v listopadu předchozího roku mu lékaři diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin.

Témata: Karel Gott