Silvestr v Česku? Střelba, opilci i zabití!

Novoroční ohňostroj nad Prahou

Autor: ČTK, stars24.cz

1. ledna 2018 10:24

Silvestrovské oslavy v Praze byly pro záchranné složky celkem klidné, shodují se pražští hasiči, policisté a záchranáři. Vyjíždět museli k podobnému počtu případů jako v minulých letech. Brněnští policisté během silvestrovské noci museli řešit případ muže, který se nad ránem v jednom z brněnských barů postřelil legálně drženou zbraní, řekl ČTK mluvčí policistů Pavel Šváb.

Záchranáři zasahovali u nehody, při které opilý řidič v centru Prahy zabil autem mladou cizinku. Ošetřovat také museli jedno vážnější poranění způsobené pyrotechnikou, při kterém pacient přišel o prst. ČTK to řekli mluvčí záchranných složek.

Záchranná služba během noci vyjížděla k 271 případům, což bylo o 13 více než před rokem. Poranění způsobených pyrotechnikou bylo 12, loni jich bylo o jedno více. Většinou šlo podle primáře a mluvčího pražské záchranné služby Ondřeje Fraňka o méně závažné případy "očouzení či oprskání" pyrotechnikou. Pouze jednomu uživateli pyrotechniky pravděpodobně vybouchla petarda v ruce a přišel o prst.

Vážný případ se stal kolem 03:00 u Myslíkovy a Spálené ulice, kde řidič pod vlivem alkoholu srazil autem šestadvacetiletou cizinku. Zraněním na místě podlehla. Podle policejního mluvčího Jana Rybanského bylo řidiči orientační dechovou zkouškou naměřeno přes dvě promile alkoholu. Nehodu nyní šetří policisté z odboru dopravních nehod.

V souvislosti s oslavami příchodu Nového roku svůj provoz pražská záchranná služba posílila. V tradičně rušném centru metropole bylo rozmístěno více zdravotnických posádek a přímo na Václavském náměstí záchranáři zaparkovali stejně jako v minulých letech Golema, kamion pro řešení hromadných neštěstí. Ošetřovat v něm museli podle Fraňka asi kolem 15 pacientů.

Policistů a strážníků dohlíželo na bezpečný průběh silvestrovských oslav v centru podle Rybanského několik stovek. Ve valné většině řešili drobné potyčky, přestupky v dopravě nebo přestupky proti občanskému soužití. "Na policejní služebně skončily tři osoby, které nerespektovaly dodržování veřejného pořádku," dodal mluvčí. Jiné vážné situace související s novoročními oslavami policisté neevidují. Mimo centrum metropole zaznamenali policisté jedno pobodání bez smrtelných následků.

Hasiči noc hodnotí stejně jako v posledních letech jako klidnější. Během noci museli zasahovat u 33 případů, většinou u požárů způsobených pyrotechnikou. Hořely hlavně odpadky, křoviny nebo kontejnery. Škody hasiči vyčíslili na 136.000 korun. Zábavní pyrotechnika může podle hasičů za 29 požárů. "Počet odpovídá trendu z posledních pěti let," uvedli hasiči v tiskové zprávě. Při oslavách Silvestra a Nového roku před rokem museli hasiči zasahovat u 19 požárů a o rok dříve u 36 případů.

Brněnští policisté během silvestrovské noci museli řešit případ muže, který se nad ránem v jednom z brněnských barů postřelil legálně drženou zbraní, řekl ČTK mluvčí policistů Pavel Šváb. Způsobil si život ohrožující zranění, doplnila mluvčí záchranky Barbora Zuchová. V kritickém stavu je také muž z Hodonínska, který se pokusil oběsit. I jeho odvezla záchranka do nemocnice, doplnila Zuchová. Devastující zranění ruky utrpěl také muž z Brna, které mu způsobil výbuch pyrotechniky.

Počty policejních případů a výjezdů záchranky se však nevymykaly průměru posledních let. Policisté řešili od 18:00 do 7:00 zhruba 190 případů, záchranka vyjížděla do 6:00 ke 141 případům.

Policisté také vyšetřují poničení parkovacího automatu v Břeclavi, kam vandal hodil pyrotechniku a způsobil škodu za 160.000 korun. "Ráno také otočil řidič auto na střechu u Brněnské přehrady, nadýchal dvě promile," řekl Šváb. Nehoda se obešla bez vážnějšího zranění.

Záchranáři ošetřili šest úrazů v souvislosti s pyrotechnikou a další úrazy, které si přivodili lidé v opilosti. "Nejčastěji šlo o zranění hlavy a končetin," uvedla Zuchová.

Brněnští strážníci během silvestrovské noci řešili především případy bezvládných opilců, které museli převážet na záchytku. Museli také odchytit několik zaběhnutých psů, které vyděsily petardy. Jihomoravští hasiči řešili požáry kontejnerů na odpadky, krabic od rachejtlí a v Hevlíně na Břeclavsku zasahovali u požáru dřeva na dvoře rodinného domu. Noc se obešla bez vážnějších incidentů a byla klidná, vyplývá z informací na webu strážníků a hasičů.

Témata: Silvestr Nový rok Česká republika