Češi oslavili příchod nového roku 2018

Praha

Autor: stars24.cz

31. prosince 2017 21:16

V centru Prahy se od podvečera scházejí davy lidí na oslavy příchodu Nového roku. Mnozí z nich, převážně cizinci, zatím vyčkávají půlnoc v místních restauracích. Tisíce lidí korzují mezi stánky s občerstvením na Staroměstském náměstí, kde již na pódiu nedaleko rozzářeného vánočního stromu začala silvestrovská hudební show.

Na Václavském náměstím policie odpoledne odvážela auta řidičů, kteří neuposlechli zákazu parkování. Již několik hodin první netrpělivci zkoušejí silvestrovskou pyrotechniku.

V souvislosti s oslavami příchodu Nového roku posílila pražská záchranná služba svůj provoz. V tradičně rušném centru metropole je rozmístěno více zdravotnických posádek a přímo na Václavském náměstí záchranáři zaparkovali stejně jako v minulých letech Golema. Kolem kamionu pro řešení hromadných neštěstí se pohybuje kolem 15 zdravotníků.

Provoz záchranka posílila především v okolí míst, kde lze očekávat vysoký počet diváků, jako jsou nábřeží či mosty přes Vltavu. Noční služba na Silvestra a navazující první lednový den jsou pro operátorky, záchranáře, řidiče a lékaře pražské záchranky nejvytíženější směnou celého roku. "Častou příčinou zranění je chybná manipulace se zábavní pyrotechnikou," uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Pražští hasiči očekávají v souvislosti se silvestrovskou nocí a Novým rokem větší počet zásahů. Nejvíce výjezdů očekávají mezi 23:00 a 02:00. Loni řešili 19 požárů, z toho 18 zavinila manipulace s pyrotechnikou. Rok předtím to bylo 36 požárů, 33 vinou zacházení s pyrotechnikou.

V ulicích na klidný průběh oslav dohlížejí stovky policistů. Zatím nezaznamenali závažnější problém.

Někteří obyvatelé a návštěvníci Prahy využili možnosti na Silvestra zajít do divadla, kina nebo hudebních klubů. Velký zájem je například o Silvestrovskou 80´s a 90´́s video party v Lucerna Music Baru. Program pro návštěvníky připravil i žižkovský Palác Akropolis nebo Rock Café na Národní třídě. Navštívit bylo možné některé z pražských biografů a multikin.

Témata: Silvestr Praha