Důchody: Změny od ledna 2018

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz

31. prosince 2017 20:23

Důchody v Česku se v lednu zvednou víc, než rostly v minulých letech. Mění se totiž výpočet valorizace. Penze se tak budou na začátku roku zvyšovat o polovinu růstu reálných mezd místo dosavadní třetiny a o růst cen.

Průměrný měsíční důchod se tak nyní v lednu zvedne o 475 korun. Kdyby se přidávalo jako dosud, byla by průměrná částka o 65 korun nižší. Babišova vláda plánuje další změny v penzích. Ve Sněmovně ale jistou podporu nemá.

Pevná část důchodu, která je pro všechny stejná a odpovídá devíti procentům průměrné hrubé mzdy ve státě, vzroste z 2550 na 2700 korun. Procentní díl penze, který se stanovuje podle odpracovaných let a odvedených částek, se upraví o 3,5 procenta. Stejně - tedy o 3,5 procenta - se zvednou příplatky k penzi pro odbojáře a pozůstalé po nich. Vedle starobních důchodů se zvýší i invalidní a pozůstalostní penze.

Za výraznějším přidáním než v minulých letech není jen upravený valorizační model. Promítá se do něj i růst cen a mezd v zemi. Podle Rady seniorů ČR ale navýšení stále není dostatečné a nůžky mezi důchody a výdělky se budou dál rozevírat, když se zohledňuje jen polovina růstu reálné mzdy.

Nový model valorizace se do zákona dostal nedlouho před volbami až ve Sněmovně při projednávání novely o důchodovém pojištění. Kabinet může penze také zvýšit buď podle růstu cen zboží, které pořizují senioři a seniorky, nebo podle růstu cen pro domácnosti. Vybírá vyšší hodnotu.

Podle ministerstva práce se ceny mezi červnem 2016 a 2017 zvedly o 2,3 procenta. K tomu se připočítá polovina z růstu reálných mezd o 3,3 procenta, tedy po zaokrouhlení 1,7 procenta. Výsledkem je zvýšení penzí o čtyři procenta. Pokud by se přidávalo podle dosavadního výpočtu, přilepšili by si penzisté a penzistky od ledna o 3,4 procenta. Odpovídá to součtu třetiny růstu mezd a růstu cen. Průměrné zvýšení by tak od ledna bylo o 65 korun nižší, upřesnilo už dřív ministerstvo.

Témata: důchodci důchody