Houby rostou, ale odborníci varují: V lese číhá NEBEZPEČÍ!

Houby

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

20. září 2019 16:18 | Aktualizováno: 22. září 2019 10:23

Houbařská sezóna je v plném proudu a Češi berou lesy útokem s vidinou, že si domů odnesou plný košík pravých hřibů. Mykologové ovšem varují před možným nebezpečím, o které se mohlo v posledních dnech postarat mrazivé počasí.

Přemýšlíte právě teď o plánech na víkend a napadlo vás, zdali nejít v sobotu nebo v neděli na houby? Rozhodně neváhejte, pokud budete mít štěstí, určitě na nějaké narazíte. Podle serveru nahoubach.cz se jim momentálně daří na Vysočině, v Plzeňském či Moravskoslezském kraji. Narazit na ně ovšem můžete i jinde.

„Na Ústecku a obecně v severní polovině Čech lze najít veškeré jedlé houby. Kromě hřibů, nejčastěji dubových a smrkových, tam najdeme také bedly nebo vzácněji muchomůrky růžovky. Záleží na typu lesa a porostu v okolí,“ sdělil Blesku mykolog Stanislav Tutka.

V lese na nás ovšem číhá i jedno nebezpečí spojené s počasím. V posledních dnech totiž po ránu mrzlo. Odborníci varují, aby lidé nesbírali a následně nekonzumovali přemrzlé houby. Střídání ranních mrazíků s teplotami nad nulou houbám škodí, množí se v nich nebezpečné mikroorganismy včetně plísní, které i z jindy jedlých kousků činí jedovaté.

Milovníci hub tak možná vyhlížejí spíš příští víkend. V nadcházejícím týdnu totiž meteorologové očekávají větší množství srážek a zároveň také vyšší teploty, oba faktory by houbám měli prospívat. Cestu do lesa tedy klidně můžete o pár dní odložit.

Témata: Houby houbařstí Počasí