Krejčířova vila hoří: Škoda za miliony!

Krejčířova černošická 11

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz, ČTK

20. srpna 2019 8:59 | Aktualizováno: 20. srpna 2019 10:45

Někdejší vilu uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy zasáhl v noci na dnešek rozsáhlý požár. Plameny zničily téměř celou střechu. S ohněm do rána bojovalo několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kolem 7:30 se jim podařilo dostat požár pod kontrolu, řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Škoda byla předběžně odhadnuta na pět milionů korun, její výše se ale může ještě změnit. Příčinu určí vyšetřovatelé hasičů a policistů, kteří jsou na místě. Hasiči zůstanou na místě minimálně ještě dopoledne. Dům, na který byla kvůli Krejčířovým dluhům uvalena exekuce, je dlouhodobě neobývaný. V dražbě se vilu opakovaně nepodařilo prodat.

"V objektu byl odpojen elektrický proud i plyn," řekl řídící důstojník středočeských hasičů Martin Vondra. Je tak zřejmé, že příčinou požáru nebyla technická závada například na elektrospotřebiči.

V noci byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, ještě ráno na místě likvidovalo požár osm hasičských jednotek, řekla Kereková. Museli se vypořádat s tím, že střecha je rozsáhlá, členitá a nepřehledná. Hasiči nyní požár dohašují a postupně rozebírají shořelou střechu.

VIDEO: V Černošicích hoří Krejčířova vila. Na místě zasahují jednotky @HZS_ScK i @HasiciPraha . Příčinu požáru bude zjišťovat policie společně s vyšetřovatelem hasičů. https://t.co/5gWgHMS1Zt pic.twitter.com/jEDj2rV5W3

— Týdeník Policie (@TydenikPolicie) August 20, 2019

V 8:00 byl snížen stupeň poplachu na první a snížil se počet zasahujících jednotek. Hasiči požár likvidovali v dýchací technice, bylo nutné rozebírat střechu. "Tento objekt je vystavěn velice kvalitně, takže i to nám ztěžovalo hasební zásah, protože složení střešní konstrukce bylo velice pracně zpracované a než jsme provedli prostup do střechy, tak se nám požár za hodinu rozšířil velice rychle," řekl Vondra.

Práci hasičům komplikovalo i umístění vily, která je v prudkém svahu nad příjezdovou cestou. "Neměli jsme žádný přístup pro výškovou techniku, takže jsme museli vše dělat ručně z nastavovacích žebříků a díky pohybu po střešní konstrukci," dodal Vondra. Zatím nejsou informace, že by byl při požáru někdo zraněn.

V někdejší Krejčířově rezidenci v Černošicích si podnikatel nechal vybudovat vnitřní i venkovní bazén, saunu, výtah, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště i pověstné akvárium, v němž choval žraloka. Kdysi luxusní vila řadu let chátrá, několikrát se stala terčem zlodějů či vandalů, před dvěma lety tam podle reportáže České televize pronikla i skupina youtuberů. Případný kupec by podle odhadů musel vynaložit další miliony korun na renovaci neudržovaného domu. Zatím žádný zájemce se ale ani při opakovaných dražbách nenašel. V dobách, kdy v ní Krejčíř žil, byla cena nemovitosti odhadována na víc než půl miliardy korun. Loni na podzim ji stát neúspěšně nabízel v dražbě za necelých 49 milionů korun.

Exekutoři v roce 2017 vydražili menší Krejčířovu vilu, která je vzdálená několik stovek metrů. Zájemce ji v elektronické aukci koupil za 15,8 milionu korun. Odhadní cena objektu byla o deset milionů vyšší.

Padesátiletý Krejčíř patří podle různých svědectví k nejbrutálnějším a nejbezohlednějším lidem, kteří se dostali do rozporu se zákonem. Z Česka uprchl před policejním vyšetřováním v červnu 2005 při domovní prohlídce právě černošické vily, v současnosti je ve vězení v Jihoafrické republice. Česko požaduje jeho vydání, v minulosti na něj Praha vydala několik mezinárodních zatykačů.

V České republice byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení. V JAR si odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

Témata: Radovan Krejčíř požár