POPLACH V BRNĚ! Utekly čtyři mamby zelené, jsou jedovaté!

Mamba Zelená

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

9. srpna 2019 20:58

Neznámému chovateli z Brna utekly čtyři zelené mamby. Podobný had před rokem utekl i v Praze, kde po něm pátrali strážníci několik dní. Tentokrát ale zmizeli jak hadi, tak i sám chovatel.

Strážníci městské policie dnes systematicky prohledávali širší okolí Slovinské ulice v Králově Poli. O spolupráci je požádala policie ČR kvůli informaci, že tam neznámému chovateli utekly čtyři zelené mamby.

Muž to podle policie sdělil ženě na Veterinární a farmaceutické univerzitě a následně utekl. Jeho totožnost není známa, pravděpodobně ale nebude registrovaným chovatelem.

"Vzhledem k výsledku intenzivního pátrání a opakovaných kontrol uskutečněných několika hlídkami za přítomnosti specialisty na hady je krajně nepravděpodobné, že by se mamby v oblasti skutečně pohybovaly. Nenasvědčují tomu ani další následná zjištění PČR," uvedli policisté.

Ti rovněž žádají veřejnost o pomoc. Pokud někdo zná jakékoliv podrobnosti, které by mohly přispět k objasnění neobvyklého oznámení, má kontaktovat linku 156 nebo 158.

Podobný případ loni na podzim hýbal celým Českem. Pražská policie ale vyšetřování smrti ženy v pražských Hlubočepích, kterou uštkl exotický had, odložila.

Žena si podle závěrů vyšetřování zakoupila přes internet vysoce jedovatou mambu zelenou. Začátkem října nalezli záchranáři ženu v jejím domě v bezvědomí. Ženu resuscitovali, zajistili dýchací cesty a převezli do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Zde se potvrdilo podezření na uštknutí, lékaři proto postižené chovatelce podali antisérum. Žena byla několik dní v umělém spánku, přes veškerou péči zdravotníků ale zemřela. Následná pitva prokázala, že podlehla následkům působení neurotoxinu hadího jedu.

Jistou dávku paniky ale způsobil fakt, že had nebyl k nalezení. Proto jej policisté intenzivně hledali. Ačkoliv někteří odborníci tvrdili, že je had buď mrtvý, nebo nadále přebývá v domě, nakonec se jej podařilo najít o několik stovek metrů dál u místní chatky. Tam ji odchytil herpetolog Tomáš Bublík.

Témata: mamba zelená Brno Hadi