Praha ruší ohňostroj: Nový rok se bude slavit jinak!

Ohňostroj v Praze 1.1.2018

Autor: stars24.cz, ČTK

7. srpna 2019 17:00

Namísto ohňostroje bude v Praze na Nový rok videomapping, tedy světelná projekce na budovy. Na mimořádném zasedání o tom dnes rozhodli pražští radní. Důvodem pro změnu jsou negativní důsledky klasických ohňostrojů, především hluk, který ruší zvířata. Detaily o tom, jak bude světelná show vypadat a na které budovy se bude promítat, město zatím neuveřejnilo. Letošní ohňostroj tematicky připomněl sametovou revoluci a stál 1,7 milionu korun, cena videomappingu by neměla přesáhnout dva miliony korun.

"Novoroční ohňostroj je pro mnohé zajímavá podívaná. Ne všichni obyvatelé naší metropole ale tuto zábavu vítají s nadšením. Obzvlášť bychom měli myslet na malé děti, starší osoby a zvířata," uvedl předseda klubu zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil (TOP 09). Dodal, že koalice se chce v budoucnu zaměřit i na úpravu vyhlášky, která reguluje odpalování pyrotechniky v metropoli.

Podle důvodové zprávy ke schválenému tisku město na světelnou show vypíše veřejnou zakázku, jejíž předpokládaná hodnota nebude přesahovat dva miliony korun. O podrobnostech novoročního videomappingu bude magistrát informovat prostřednictvím outdoorové kampaně a reklamy v médiích.

Město nechalo letos ohňostroj odpálit z Letné a byl nejlépe viditelný z Dvořákova nábřeží, Pařížské ulice, Mánesova, Čechova a Štefánikova mostu. Již minulé vedení magistrátu zvažovalo tichý ohňostroj s ohledem na domácí mazlíčky a volně žijící zvířata, protože je hlasité rány stresují. Magistrát už dříve oslovil odborníky, kteří uvedli, že to vzhledem k rozsahu show není reálné.

Na videomappingu se koaliční strany shodly jednomyslně, ale jinak mezi nimi aktuálně panují spory. Problém v poslední době nastal kolem ředitele městské firmy Pražská plynárenská Pavla Janečka, který se podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) dopustil závažných manažerských pochybení. Hřib se pokusil v pondělí na jednání rady prosadit Janečkovo odvolání, narazil však u obou koaličních partnerů. Ti nejprve chtějí tvrzení, na kterých primátor personální krok opírá, prošetřit. Nejde o první spor mezi Piráty a Spojenými silami, v poslední době se strany přely například o možnost zjišťování prázdných bytů s pomocí dat z elektroměrů, pokračování privatizace bytového fondu nebo otázku zrušení míst v dozorčí radě Pražské plynárenské vyhrazených pro zaměstnance.

Témata: Ohňostroje Praha magistráty Praha Zdeněk Hřib