Graffiti z Karlova mostu umyl vrah! Ženě dal růži, pak ji i s milence popravil!

Miloslav Černý

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. srpna 2019 11:28 | Aktualizováno: 3. srpna 2019 23:47

K neschválenému odstranění nápisu z Karlova mostu se přihlásil muž, který uvedl, že se likvidací graffiti živí. Miloslav Černý tvrdí, že v neděli ráno obrazec odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Pak ale přiznal temnou minulost! Na kontě má dvojnásobnou vraždu!

Nápis nasprejovali na pilíř mostu dva němečtí mladíci v polovině července. Restaurátoři začali graffiti odstraňovat v sobotu. Metodu čištění museli předtím schválit památkáři z magistrátu i Národního památkového ústavu. Technická správa komunikací (TSK) poté podepsala s restaurátorem smlouvu na 40.000 korun. Práce měla být hotova do 15. srpna. V noci na neděli 28. července nápis neočekávaně zmizel.

Podle tvrzení restaurátora nápis nebyl odstraněn dokonale a na kamenech zůstaly zbytky barvy. Mluvčí TSK Barbora Lišková proto už v pondělí uvedla, že pilíř se bude muset dočistit. "Vzhledem k tomu, že je Karlův most národní kulturní památkou, budeme se dále držet zákonného postupu. Na čištění se tudíž musí podílet odborný restaurátor schválený památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu," uvedla mluvčí.

Černý řekl, že jeho technika je účinnější než postup restaurátorů, ale také šetrná. "Po pravdě se mu ani nedivím, že se do toho tak trochu po 'pirátsku' pustil sám," napsal k Černého akci primátor Hřib. "Navrhnu, aby bylo panu Černému za jeho pomoc zaplaceno, a dále pak budeme řešit systémový přístup k takovýmto situacím," dodal. Primátor zároveň uvedl, že má pochybnosti o postupu památkového odboru magistrátu. Už po poškození mostu prý dostal nabídku od firmy, která by pilíř laserem vyčistila zdarma. Památkáři to však odmítli.

Černý ale tvrdí, že není celebrita, která by zasloužila, aby ji někdo glorifikoval. "Za to, co jsem udělal v souvislosti s Karlovým mostem, jsem neočekával nějaký," řekl serveru idnes.cz s tím, že jen dělal svou práci. Pak ale přiznal temnou minulost.

"V roce 1999 jsem procházel vážnou životní krizí, kterou jsem absolutně nezvládl a udělal jsem asi to nejhorší, co v životě udělat jde. Se svojí manželkou jsem se dostal do stavu, kdy jsme se jeden druhému odcizili," uvedl s tím, že vzal pistoli, aby zastřelil ji i sebe. Na rozloučenou si vzal kytici růží a pak se vydal za ní.

"Shodou okolností se stalo, že jsem na místě, kde se to nedalo očekávat, potkal ji a jejího milence. Emočně jsem to nezvládl a oba jsem je zastřelil. Sám jsem si prostřelil hlavu. To, že jsem dnes tady naživu, by někdo mohl nazvat shodou náhod," šokuje!

Za tento čin byl odsouzen k sedmnácti letům odnětí svobody, z nichž ve vězení strávil jedenáct a půl roku. "Trvalo mi mnoho let, než jsem se za pomoci psychologů s něčím podobným dokázal vyrovnat. Ale když už se to stalo, tak jsem se ve vězení snažil co nejlépe připravit na život, který přijde po propuštění," přiznal.

Tvrdí, že nestojí o slova díků. "Už nechci dostávat děkovné dopisy, nechci, aby mě někdo navrhoval na státní vyznamenání a podobně. Já se dnes nejen snažím nešířit kolem sebe zlo, ale i někomu pomáhat. A jestli je to člověk, nebo Karlův most, to už nehraje roli," svěřil se Černý.

Témata: Miloslav Černý Karlův most graffiti