Mohutný požár u Prahy! Hoří hala s bateriemi, dým je vidět na kilometry!

V Tursku u Prahy hoří sklady, oheň stále není pod kontrolou

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

16. července 2019 16:54

V Tursku u Prahy od dnešního dopoledne hoří bývalé zemědělské haly, které slouží jako sklady různých firem. Nikdo nebyl zraněn. Vyhlášen byl nejdříve druhý, pak třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných. Na místě zasahovalo několik desítek hasičů.

Před 16:00 hasiči snížili stupeň zpět na druhý, bude jich na místě tedy už méně. Plameny ale stále nejsou plně pod kontrolou. ČTK to řekla mluvčí hasičů Vladimíra Kereková. V hořícím skladu o rozloze asi 2000 metrů čtverečních jsou akumulátory z drobných spotřebičů a další elektroniky. Hasiči budou na místě zasahovat minimálně do pozdních večerních hodin.

Požár vznikl pravděpodobně od zkratu na jedné z baterií při manipulaci, škoda je předběžně vyčíslena na 500.000 korun, řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.

Obec Tursko doporučila obyvatelům, aby kvůli požáru nevětrali. Podle referentky místního obecního úřadu Ivany Válkové jde zatím pouze o doporučení obce bez ohledu na měření škodlivin v ovzduší. Podle Kerekové na místo již dorazila chemická laboratoř, která bude emise unikající do ovzduší měřit.

Pavel Toulec, jednatel společnosti Agrivep, která haly vlastní, ČTK řekl, že neví, co může být příčinou požáru. Podle něj ale haly slouží pouze jako sklady, žádná výroba zde není.

V době vzniku požáru bylo v hale osm lidí, všichni stihli odejít, nikdo nebyl zraněn. Z haly se ozývaly výbuchy, vybuchovaly hořící baterie. Exploze se ozývaly již od začátku požáru. Hasiči před 14:00 vyklízeli dvůr před halou, kde je podle Kerekové směsný odpad, který oheň nezasáhl. Vyklizením dvora chtějí získat lepší přístup do haly.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Témata: požár Praha