Česko zdecimovala vichřice! Mnoho lidí je bez elektřiny

Ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

12. prosince 2017 10:24

Extrémně silný vítr, před kterým varovali meteorologové, napáchal značné škody. Hasiči vyjížděli k desítkám případů především na Moravě, ve Slezsku a východních Čechách.

Hasiči kvůli větru v noci vyjížděli k dalším popadaným stromům

Silný vítr přidělával práci hasičům i v noci, kdy v Olomouckém kraji vyjížděli k dalším dvěma desítkám událostí. Odstraňovali hlavně popadané stromy, řekl dnes jejich mluvčí Zdeněk Hošák. "Nejvíce zasaženou oblastí s počtem výjezdů jsou Velké Kunětice na Jesenicku. Jednotky zde vyjížděly hned několikrát k odstranění spadených stromů, ale také k poškozené střeše rodinného domku," komentoval noční zásahy Hošák.

Dalších několik popadaných stromů řešili hasiči v okolí Jívové, Těšíkova a Lipiny na Olomoucku. Popadané stromy odstranili také u Horního Štěpánova na Prostějovsku.

Několik desítek výjezdů měli hasiči v Olomouckém kraji kvůli silnému

větru už v neděli a pondělí. "Drtivá většina výjezdů se týkala popadaných stromů," uvedl Hošák, podle kterého na několika místech kraje nápor větru nevydrželo větší množství stromů. Například nedaleko Hranic na Přerovsku v pondělí večer popadalo zhruba 20 stromů, mezi kterými uvízl automobil. Hasiči k němu prořezali cestu a vozidlo vyprostili. Nikdo nebyl zraněn. V Přerově silný vítr v pondělí uvolnil plechovou střechu bývalé elektrárny.

Nejvíce zasaženou oblastí bylo Prostějovsko, Olomoucko, Přerovsko a Jesenicko, vítr se vyhnul Šumpersku. "Při událostech byl na Jesenicku zraněn jeden dobrovolný hasič, na kterého při odstraňování stromu spadl jiný. Hasiče se zraněním převezla záchranná služba do nemocnice," doplnila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Podotkla, že na několika lesních úsecích hasiči zažili kvůli padajícím stromům dramatické chvíle.

Kvůli popadaným stromům byly podle Hacsikové uzavřeny i tři silnice v Olomouckém kraji, a to v úseku Mikulovice - Zlaté Hory na Jesenicku, Lhota - Paršovice na Přerovsku a Holubice - Seč na Prostějovsku. Poslední z nich je podle dopravních informací uzavřena kvůli polomu stromů nadále.

Vítr zaměstnává hasiče ve Zlínském kraji, odstraňují stromy

Více než stovku výjezdů absolvovali hasiči Zlínského kraje od pondělního poledne do dnešních 7:00 kvůli silnému větru. Zasahují především u popadaných stromů, které odstraňují z komunikací. Pomáhali také se zabezpečením uvolněných střech u několika domů.

Nejsložitější zásah podle ní řešili hasiči v pondělí večer v Otrokovicích, kde se uvolnily plechy na střeše devítipatrového panelového domu. "Nešlo použít výškovou techniku, proto museli na střechu hasiči - lezci, kteří uvolněné plechy zajistili proti dalšímu utržení. Kvůli silnému větru to bylo hodně nebezpečné," uvedla mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Střecha rodinného domu se v pondělí po 18:30 uvolnila také na rodinném domě ve Valašském Meziříčí. Hasiči zabránili jejímu pádu, stejně jako v případě střechy u domu ve Velkých Těšanech na Kroměřížsku.

Od pondělní půlnoci do dnešních 7:00 zaznamenali hasiči podle Javoříkové 17 výjezdů na Vsetínsku, 16 na Zlínsku, 15 na Uherskohradišťsku a sedm na Kroměřížsku. Až na několik výjimek šlo nejčastěji o odstraňování popadaných stromů, které omezovaly provoz na silnicích.

Zhruba od 5:00 je kvůli překážce na trati přerušen provoz vlaků na železniční trati mezi Holešovem a Bystřicí pod Hostýnem na Kroměřížsku. Podle webu Českých drah potrvá omezení do 10:00, dopravce zajišťuje pro cestující náhradní autobusovou dopravu.

V kraji platí až do 16:00 výstraha před silným větrem. Podle Českého hydrometeorologického ústavu přes den dosáhne v nárazech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. V regionu je převážně zataženo s teplotami od pěti do 12 stupňů Celsia, místy prší. Odpolední maxima budou podle meteorologů 12 stupňů. Ve vyšších polohách se může vyskytnout déšť se sněhem nebo sněžení.

Silnice na Vysočině jsou sjízdné, silničáři měli klidnou noc

Hlavní silniční tahy včetně dálnici D1 jsou na Vysočině holé a sjízdné bez omezení. Na některých silnicích nižších tříd ve východní části kraje leží ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, většinou jsou holé, mokré a také sjízdné bez omezení. Stejně jako silnice v západní části Vysočiny.

Po ránu je na Vysočině většinou zataženo až oblačno, vane mírný vítr. Teploty se pohybují takřka na celém území kraje v rozmezí od tří do sedmi stupňů nad nulou, na Třebíčsku je hlášena teplota až deset stupňů.

Nejvyšší odpolední teploty by podle meteorologů měly dosahovat tří až sedmi stupňů nad nulou, bude vanout mírný jihozápadní až západní vítr rychlostí 10 až 25 kilometrů v hodině, na západě a severu kraje mohou být nárazy větru až 55 kilometrů v hodině. Po většinu dne bude zataženo, zpočátku místy občasný déšť. Večer se mohou ojediněle objevit sněhové přeháňky.

Vítr v Moravskoslezském kraji lámal stromy a poškozoval střechy

Kvůli silnému větru, který je v Moravskoslezském kraji už od nedělního podvečera, museli profesionální i dobrovolní hasiči zasahovat už více než čtyřistakrát. Odtraňují popadané stromy i vyjíždějí i kvůli uvolněným střešním krytinám. Nejvíce práce mají na Frýdecko-Místecku, na nějž připadá zhruba polovina výjezdů, řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Nejklidněji je stále na Bruntálsku, kde od nedělního podvečera do dnešního rána evidují pouze 12 výjezdů kvůli silnému větru, 70 výjezdů mají na kontě hasiči v okrese Nový Jičín, kolem čtyřicítky v okresech Ostrava-město, Karviná a Opava.

V pondělí večer způsobil pád stromu v ulici U koupaliště v Ostravě-Hulvákách nehodu dvou osobních aut, které do něj narazily. Nehody se obešly bez zranění. Dnes brzy ráno narazil osobní vlak do spadlého stromu v Hostašovicích na Novojičínsku, nikdo nebyl zraněn. Ve dvou případech poškodil padající strom zaparkované vozidlo.

Kůdela dodal, že podle aktuální prognózy meteorologů mají poryvy větru v Moravskoslezském kraji již slábnout. V 07:00 hasiči v souvislosti se silným větrem aktuálně řešili 21 událostí.

Zásahy na mnoha místech Pardubického kraje

Hasiči museli od pondělního večera do dnešních 7:00 vyjíždět na desítky míst v Pardubickém kraji, aby odstranili následky silného větru. Většinou likvidovali spadlé stromy a větve, které často bránily provozu. Vítr zasáhl celé území regionu.

Kvůli popadaným stromům byla na žádost policie uzavřena silnice III/33744 mezi obcemi Hošťalovice a Březinka na Chrudimsku. Stromy a větve museli hasiči odklízet například v Libecině a České Třebové na Orlickoústecku, v Jankovicích na Pardubicku a v Pardubicích nebo Třemošnici a Práčově na Chrudimsku.

V Chocni ve Smetanově ulici museli hasiči zabezpečit polystyrenové desky používané na stavbě na zateplení domu, které létaly po okolí. Ve Vysokém Mýtě zasahovali u jiskřícího stožáru elektrického vedení, ve Skutči zajišťovali utržený plech na střeše.

Silnice hradeckého kraje jsou sjízdné, v horách silně foukalo

Silnice byly dnes ráno většinou mokré a sjízdné bez omezení. Jen v horských oblastech regionu vál silný vítr a na silnicích druhých a třetích tříd ležel místy rozbředlý sníh nebo vrstva sněhu krytá posypem.

Dnes ráno se teploty v kraji pohybovaly nejčastěji od nuly do plus sedmi stupňů Celsia. Nárazový vítr komplikoval život řidičům hlavně v Orlických horách na Náchodsku a Rychnovsku a v Krkonoších na Trutnovsku. Na hřebenech pohraničních hor klesly teploty až na minus jeden stupeň pod nulou.

Meteorologové na dnešek předpovídají zataženo až oblačno, místy déšť. Od západu se začne ochlazovat a během dne by nad 500 metrů měly srážky dešťové přecházet ve sněžení. K večeru by mělo být místy až polojasno. Nejvyšší denní teploty by se v kraji nejčastěji měly pohybovat od čtyř do sedmi stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem plus dvou stupňů Celsia. Vítr by měl foukat čerstvý v nárazech přechodně dosahovat až 70 kilometrů v hodině, na horách až 90.

Témata: Vichřice Počasí