Česko v nebezpečí? Experti varují před mohutným blackoutem, může přijít kdykoliv!

Energetika

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. června 2019 18:13

Rozsáhlé výpadky elektřiny, takzvaný blackout, nelze nikdy zcela vyloučit, Česko ale má hned několik mechanismů, jak nastalé problémy případně řešit, shodli se odborníci. Dva jihoamerické státy, Argentinu a Uruguay, v neděli brzy ráno postihl rozsáhlý výpadek elektřiny a země se ocitly bez dodávek elektrického proudu. Příčina výpadku, který postihl na 50 milionů lidí, se vyšetřuje.

Podle argentinských úřadů kolaps zřejmě způsobily bouře na pobřeží, které nejprve zastavily přenos proudu dálkovým vedením Yacyretá - Salto Grande, což pak způsobilo automatické vypnutí celé přenosové soustavy. Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora však například česká energetika důsledně dodržuje takzvaný požadavek N-1, tedy aby i při výpadku jednoho důležitého zdroje, rozvodny či vedení dále systém fungoval.

"Je vidět, že argentinská soustava má s plněním tohoto kritéria zřejmě problémy, samotný výpadek byť velké vodní elektrárny by blackout neměl způsobit. Proti přenesení mimořádných stavů ze zahraničí je česká soustava navíc chráněna speciálními transformátory, které mohou zabránit například masivnímu přetoku elektřiny z Německa," řekl ČTK Gavor.

Podle mluvčí tuzemského provozovatele přenosové soustavy ČEPS Hany Klímové může být příčin vzniku blackoutu několik a nikdy jej nelze zcela vyloučit. "Obecně se dá říci, že k obřímu výpadku elektřiny může dojít v situaci, kdy je soustava provozována na hranici svých možností," uvedla.

Na rozvoj české přenosové soustavy se podle ní ročně vynakládá zhruba 4,5 miliardy korun. "Blackoutu ČEPS předchází souborem rozsáhlých technických a organizačních opatření a striktním dodržováním kritéria N-1. To stanoví, že i po výpadku libovolného prvku, jako je například vedení, transformátor nebo elektrárenský blok, si musí soustava udržet normální parametry chodu. Pro případ takzvaného ´startu ze tmy´ máme navíc připravené podrobné plány ochrany a obnovy, které pravidelně obnovujeme a testujeme," dodala.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda míní, že pravděpodobnost blackoutu v ČR je nižší než v mnoha dalších zemích. "Největší blackouty postihují spíše rozvíjející se ekonomiky typu Indie nebo Turecka, které už pro své často dynamicky rostoucí ekonomiky vyžadují dostatek elektrické energie, avšak zajištění sítě nemusí takovému nároku ještě technologicky či kapacitně stačit," uvedl.

"Česko zatím blackout nezažilo. Výpadky elektřiny zůstávají omezeny jen na určité místo a trvají nejvýše jen několik hodin. Na několik dní bez proudu se v roce 2007, respektive 2008, ocitly domy v horských oblastech ČR při úderu orkánů Kyrill a Emma," dodal.

V Argentině se v noci na dnešek středoevropského času po 13 hodinách podařilo obnovit dodávky na 98 procentech území. Podle deníku Clarín to oznámilo ministerstvo energetiky. Krátce předtím byly už obnoveny i dodávky ve všech postižených oblastech v Uruguayi.

Témata: Elektřina blackout Energetika