Kde rostou houby? Víme, kam se vydat na hřiby a žampiony!

Houby, ilustrační foto 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

16. června 2019 14:00 | Aktualizováno: 16. června 2019 23:14

Houbaři jsou v posledních týdnech štěstím bez sebe. Relativně chladný květen totiž podpořil růst hub, mykologové proto očekávají mnohem lepší sezónu než loni. Zjistěte s námi, kam na houby vyrazit už nyní.

Současné počasí, kdy panují vysoké teploty, ale zároveň dochází k intenzivním srážkám, sice spousta lidí nevyhledává, alespoň houbaři jsou však štěstím bez sebe, jelikož houbám takové podmínky svědčí. Pozitivní zprávy mají i mykologové.

Podle nich houbám prospěl relativně chladný květen. „Houby nerostou bláznivě, ale není to jako loni. Loňský květen byl hrozně horký a teploty byly dost vysoké,“ uvedl v týdnu Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Houbaři mohou v těchto dnech nalézt hřiby dubové, kováře, ale také klouzky, šedivky nebo muchomůrky růžové. Nynější období patří také žampionům, kterým prospěly nedávné deště. Drobnější druhy hub ovšem nepřečkají současné teploty kolem 30 stupňů Celsia.

Kam na houby vyrazit? Jistotou jsou vyšší polohy, kde není takové vedro a především chladné noci houbám přejí. Pokud jste tedy v dojezdové vzdálenosti od Šumavy, Krkonoš nebo Beskyd, určitě se vyplatí tam zamířit s košíkem.

Houby však lze nalézt i v nižších polohách, každopádně je dobré vyslechnout doporučení mykologů a zkušených houbařů. Ti radí nechodit přímo do lesa, ale spíš podél lesních cest, kde se díky travnatým porostům drží voda. Všem houbařům přejeme hodně štěstí!

Témata: Houby houbařstí Počasí