Houby už rostou a Češi berou lesy útokem! Kde hledat hřiby?

Houby, ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. června 2019 13:44

Za houbařskou sezónu je sice obecně považován podzim, opravdu vášniví houbaři však mohou do lesa vyrazit už teď. Vydatné srážky a teplo totiž podporují jejich růst, takže kdo ví, kde hledat, může najít i parádní hřib.

Po propršených dnech se v tomto týdnu značně oteplilo, což znamená, že ačkoliv sice ještě nezačala houbařská sezóna, některé houby už rostou a sběrači je v lesích klidně mohou najít. Nejčastěji jde o křemenáče, bedly či žampiony, narazit však můžete už i na hřiby.

„Houby už začínají růst. Hlavně ty hřibovité. Najít můžeme křemenáče, kozáky, hřiby kováře. Už se objevují i hřiby dubové. Viděla jsem holubinky, bedly a docela hojně žampiony,“ řekla serveru TN.cz mykoložka Tereza Tejklová.

O Češích je přitom známo, že jsou vášniví chataři a chalupáři, ale také houbaři. Vyrazit do lesa už mohli v předcházejících dnech, první houby se totiž začaly objevovat před čtrnácti dny a rostou stále víc.

Na jejich růst má největší vliv počasí, nejvíce prospívá vlhko, v noci naopak nesmí být přílišná zima. Pomáhá také, když nefouká vítr, ten totiž houby vysušuje. Předpověď na následující dny však slibuje dobré vyhlídky.

Pravá houbařská sezóna sice připadá až na září a říjen, kdo však ví, kde hledat, může houby najít už teď. „Ideální místa jsou trošku vlhčí. Často to jsou okraje cest či okraje lesů. Nelze ale říci, v jakých lokalitách houby rostou nejvíce. Není to tak, že by v nějakých krajích rostly houby méně a v nějakých více," radí Tejklová v článku zmíněného serveru.

Témata: Houby houbařstí