Je celý modrý, musí se léčit! Okamura promluvil o zmlácení Ladislava Jakla v metru!

Ladislav Jakl

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

28. května 2019 13:34 | Aktualizováno: 28. května 2019 14:17

Zřejmě dva pachatelé v sobotu v metru zbili bývalého ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause a současného člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Ladislava Jakla. Útok pořádně rozzuřil předsedu SPD Tomia Okamuru, odsoudili ho ale i další politici!

K incidentu podle Jakla došlo v sobotu 25. května v podvečer přímo v jedoucím vagónu metra v úseku před stanicí Náměstí Republiky. „Seděl jsem na sedadle a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty seš Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl,“ popsal Jakl průběh útoku pro Echo24. Útok podle něj měli provést dva pachatelé.

Problém podle něj byl i v tom, že seděl a četl si něco v telefonu, takže nedával pozor a nemohl se ani bránit. Lékařskou pomoc ihned po po útoku nevyhledal, kvůli podezření na vnitřní poranění břišní dutiny ale pohotovost navštívil druhý den. Věc sice nenahlásil na policii, přesto o útoku policisté už ví. Ohlásili to totiž lékaři z pohotovosti.

Mezi prvními, kteří útok na Jakla odsoudili, byl poslanec TOP 09 Dominik Feri, který si nedávno prožil něco podobného. „Útok na Ladislava Jakla je nepřípustný. Přeji mu brzké uzdravení, a pokud možno co nejméně jedovatých komentářů o tom, že "si to zasloužil", že "určitě provokoval", nebo že "to bylo určitě jinak, Máňa povídala",“ vzkázal.

Podobně útok odsoudili i další členové TOP 09. „Je jedno, jestli se jmenujete Dolejš, Jakl nebo Feri. Jediná konfrontace, která je v politickém a veřejném životě přípustná, je ta názorová,“ uvedla místopředsedkyně Markéta Adamová. „Přiznávám, že s panem Jaklem nekamarádím. Útok na něj ale pokládám za odporný, zbabělý a nepřijatelný. Přál bych si, aby útočníci byli vypátráni a přísně potrestáni. Panu Jaklovi přeji brzké uzdravením“ přidal se Miroslav Kalousek.

Podobně se vyjádřil i předseda STAN Vít Rakušan. „Mlátit kohokoliv pro jeho politickou příslušnost, názory, rasu, sexuální orientaci je nepřípustné. Nebo jinak...mlátit kohokoliv je nepřípustné. Ať se jmenuje Feri nebo Jakl,“ napsal na twitteru.

„Mediální mainstream dlouhodobě ignoruje a bagatelizuje útoky slovní i fyzické na konzervativněji smýšlející. Souvisí to s jednoznačným příklonem velké části novinářů k ‚liberální levici‘. Tento politický směr výrazně inklinuje k totalitním praktikám,“ zlobí se kvůli útoku mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Ještě ostřejší byl předseda SPD Tomio Okamura. „Sluníčkářské politické násilí, terorismus a nenávist pronikly i do České republiky. Hnutí SPD odsuzuje politický terorismus vůči lidem s jiným politickým názorem. Tento útok je důsledkem atmosféry nenávisti vůči lidem s odlišným názorem, kterou ve společnosti rozdmýchali takzvaní sluníčkáři a "liberální demokraté". Morální odpovědnost za tento útok nese i ministerstvo vnitra a ministr vnitra Jan Hamáček, který o SPD šíří lži v tom smyslu, že prý SPD šíří „předsudečnou nenávist“. Nenávist k lidem s odlišným názorem naopak šíří on,“ zuří.

Prozradil také detaily o stavu zraněného Jakla. „Nyní se celý potlučený léčí. Naštěstí lékařská prohlídka neodhalila vnitřní zranění,“ uvedl na tiskové konferenci Okamura s tím, že Jakl je po útoku „celý modrý“.

Témata: Ladislav Jakl Tomio Okamura Dominik Feri Markéta Pekarová Adamová Miroslav Kalousek Vít Rakušan (STAN) Jiří Ovčáček