Další miminko v babyboxu! V Havířově někdo odložil narozenou holčičku

BabyBox

Autor: stars24.cz, ČTK

28. května 2019 5:51

Do babyboxu v nemocnici v Havířově dnes večer někdo odložil novorozenou holčičku. Je to první dítě, které někdo do tamního babyboxu za skoro pět let jeho fungování dal.

ČTK to oznámil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Holčička dostala jméno Milada a podle Hesse je zdravá. V celém Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 již odloženo 189 dětí, za letošní rok devět.

Holčička z Havířova se podle lístku, který s ní někdo do schránky vložil, narodila dnes v 18:00. "Oblečená je zřejmě po starším sourozenci - pruhovaná čepička a tričko, bílé tepláky s fialovými ponožkami," sdělil Hess. "Mám dva důvody, abych holčičku pojmenoval Milada - po sestřičce, která ji vyjmula z babyboxu, a po mamince Šimona Blably, dvorního spolkového grafika, autora loga a webových stránek," doplnil.

Právě holčičky mezi dětmi dosud odloženými do babyboxů v Česku převažují. Od založení sítě babyboxů dali lidé do těchto schránek 107 holčiček a 82 chlapců.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Témata: BabyBox havířov