Wengen: Sjezd byl přerušen, Kilde je po děsivém pádu ve vážném stavu!

Aleksander Aamodt Kilde

Autor: Libor Frýdl

13. ledna 2024 16:00

Marco Odermatt, domácí hrdina ze Švýcarska, si připsal vítězství i ve druhém sjezdu Světového poháru ve Wengenu, ale radost z triumfu byla zastíněna vážným zraněním norské hvězdy Aleksandera Aamodta Kildeho.

Norský lyžař, majitel dvou křišťálových glóbů za sjezd a vicemistr světa, utrpěl vážný úraz těsně před cílem, což ho přivedlo do ochranných sítí. Vrtulník rychle dopravil jednatřicetiletého závodníka do nemocnice, a první zprávy hovoří o otevřené zlomenině bérce.

Slavný sjezd ve Wengenu, který se táhne 4,5 kilometry, představuje nejdelší trať v seriálu Světového poháru, a pro lyžaře v švýcarském středisku znamenal náročný program.

Kvůli přesunu závodu z Beaver Creeku byli nuceni absolvovat během tří dnů dva sjezdy, včetně toho prvního, který byl kvůli nepříznivým podmínkám ve čtvrtek zkrácený, a rovněž superobří slalom. I přes nemoc obsadil Kilde ve dvou předchozích závodech třetí místo.

V dnešním závodě, než byl přerušen kvůli Kildově tragické nehodě, potvrdil Odermatt svou výjimečnou formu. S číslem osm předvedl současný mistr světa v sjezdu úžasný výkon, s náskokem dvou a půl sekundy v cíli si připsal 31. vítězství ve své pohárové kariéře.
 
 
 
 

Témata: Lyžování Aleksander Aamodt Kilde