Wagnerovci popsali zvěrstva na Ukrajině: Prigožin nás nutil...

Jevgenij Prigožin

Autor: Jan Hrabě

12. září 2023 10:05

Zesnulý zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin učil žoldnéře zabíjet ženy a děti. Vypověděl to jeden z bojovníků, zatímco další jeho slova potvrdil. Jde o bývalé vězně, kteří popsali, jak měli postupovat při obsazování obytných budov. 

Na výpověď žoldnéřů Maxima Zelenova a Alexej Černjavského upozornil Anton Heraščenko, poradce ukrajinského ministra vnitra. Oba bývalí vězni byli skupinou rekrutováni loni v listopadu. Následně se účastnili "čištění" vesnice nedaleko Soledaru v Doněcké oblasti.

"Jejich velení a sám Prigožin dali wagnerovcům zločinné rozkazy - házet granáty na obytné budovy a zabíjet ženy a děti," popsal Heraščenko s tím, že muži promluvili až po Prigožinově smrti a poté, co se předchozích osm měsíců skrývali. 

"Dva granáty do okna, dva do dveří, potom půjdete dovnitř a dokončíte to," zněl rozkaz. Zelenov přiznal, že tímto způsobem zabil hodně lidí. "Když jsme se dostali do paneláku o několika patrech, určitě jsme zabili přibližně 40 lidí," popsal.

Černjavskému řekl zakladatel žoldnéřské skupiny, aby byl připraven na to, že v domě bude muset zabít ženy a děti. "Nezáleželo na tom, o koho jde, všichni museli zemřít, protože jsou Ukrajinci," vysvětlil žoldák.

"Než jsme vkročili do budovy, museli jsme vhodit granát, pak jít dovnitř a pokud tam byly zraněné ženy a děti, ne mrtvé, museli jsme je zabít - protože jsou Ukrajinci. Museli jsme zabít všechny. Jsme wagnerovci, zabíjíme všechny," dodal druhý z bojovníků. 

Témata: Jevgenij Prigožin válka na Ukrajině Ukrajina