Vytrvalostní závod 24 hodin Le Mans vyhrálo FERRARI!

Posádka Ferrari číslo 50, 24 hodin Le Mans

Autor: Zdeněk Tuhý

16. června 2024 18:58

Letošní deštivý ročník vytrvalostního závodu 24 hodin v Le Mans vyhrálo Ferrari. Italský tým z Maranella tak obhájil loňské vítězství. 

Posádka Ferrari číslo 50 ve složení Antonio Fuoco z Itálie, Španěl Miguel Molina a Nicklas Nielsen z Dánska dosáhla triumfu na okruhu Circuit de la Sarthe na, když zvítězila na 24 hodin Le Mans s náskokem 14,2 sekundy před Toyotou řízenou triem José María Lopez, Kamui Kobajaši a Nyck de Vries.

Třetí místo obsadila další posádka koníků z Maranella, ve složení James Calado, Antonio Giovinazzi a Alessandro Pier Guidi. Tato trojice se pokoušela obhájit loňské vítězství.

Ferrari si v Le Mans připsalo již jedenácté vítězství, přičemž podruhé triumfovalo s vozem třídy hypercar. V historickém žebříčku si upevnilo třetí místo, za vedoucím Porsche (19 vítězství) a Audi (13 vítězství).

Drama pro vítěznou posádku nastalo v předposlední hodině, kdy se během jízdy nečekaně otevřely pravé dveře vozu a Nielsen musel zajet předčasně do boxů. Nicméně posádka dokázala udržet dostatečnou energii a udržet si vedoucí pozici.

Zásadní moment přišel ve chvíli, kdy Lopez dostal hodiny, když stíhal Neilsena s Ferrari. Tahle chyba pravděpodobně stála Toyotu šesté vítězství v Le Mans. 

Během většiny času čtyřiadvacetihodinového závodu pršelo. Místy to bylo tak intenzivní, že i jezdci s dezénovými pneumatikami měli potíže udržet se na trati. V noci byl závod dokonce kvůli vodě na trati neutralizován a pokračoval se za bezpečnostním vozidlem.

Během celého závodu bylo i několik dramatických momentů a ten největší přišel šest hodin před cílem závodu. Aston Martin s číslem 27 skončil v zatáčce Indianapolis na střeše. Naštěstí jezdec vyvázl bez zranění. 

Letos poprvé závodil slavný motocyklový šampion Valentino Rossi v Le Mans, avšak bohužel závod nedokončil. Vůz BMW třídy LMGT3, který v noci pilotoval Ahmad Al Harthy po ujetí 102 kol, narazil do svodidel.

Témata: 24 hodin LeMans Ferrari Antonio Fuoco