Vystrčil si přichystal adventní projev: Kdy a kdo ho odvysílá?

Miloš Vystrčil

Autor: Jan Hrabě

18. prosince 2023 9:27

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí večer pronese adventní projev, v němž se ohlédne za letošním rokem, který se chýlí ke konci. Řeč šéfa horní parlamentní komory odvysílá Česká televize. 

Veřejnoprávní televize odvysílá projev jednoho z nejvyšších ústavních činitelů od 20:10 na kanálu ČT24. Podle anotace se Vystrčil ohlédne za končícím rokem a nabídne výhled do příštího roku. 

Na předsedu Senátu naváže premiér Petr Fiala (ODS), který vystoupí se svým projevem k národu během vánočních svátků. Fiala nedávno v pořadu Ptám se, pane premiére deníku Blesk potvrdil, že na projevu pracuje a respektuje rozhodnutí prezidenta vrátit se k tradici novoročních projevů. "Prezident má přednost, rád ustoupím a obrátím se k lidem 26. prosince," konstatoval. 

Prezident Petr Pavel promluví na Nový rok a vrátí se k tradici z dob prezidentování Václava Havla a Václava Klause. Od konce roku 2013 promlouval prezident k občanům na druhý svátek vánoční 26. prosince, rozhodl se tak po svém triumfu ve volbách Miloš Zeman. V nastaveném trendu pokračoval i dalších devět let ve funkci.

Tradice novoročních projevů se datuje do dob první republiky. Od 30. let vystupoval s vánočními projevy Tomáš Garrigue Masaryk, na kterého navázali Edvard Beneš i protektorátní prezident Emil Hácha. Na Nový rok je pak přesunuli komunisté, přesněji první hlava státu z jejich řad, tedy Klement Gottwald. 

Témata: Miloš Vystrčil (ODS) Česká televize