Vyšší rodičovský příspěvek jen pro letos narozené děti? Bude to řešit Ústavní soud

Ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě

13. února 2024 10:32

S navýšením rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun pouze pro děti narozené od 1. ledna nového kalendářního roku se někteří rodiče nechtějí smířit. Jejich stížností se tak bude muset zabývat Ústavní soud. 

Na Ústavní soud se obrací advokát Michal Staněk, kterému se narodila dcera loni na jaře. Nárok na příspěvek mu vznikl v listopadu, rodiče o něj zažádali v mezích zákona později, konkrétně až letos v lednu. "Tak, jak je systém nastavený, je to podle mě diskriminační," vysvětlil Staněk webu Seznam Zprávy. 

Rodina Staňkových má totiž nárok jen na 300 tisíc korun, protože se potomek narodil v loňském roce. "To je přímá diskriminace na základě věku, což je nepřípustné. Je to stejné, jako kdybyste řekla, že důchody se budou zvyšovat jen těm, kterým už bylo 70," dodal advokát. 

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýšil o 50 tisíc na 350 tisíc korun, příslušnou novelu v prosinci podepsal prezident Petr Pavel. Nová výše příspěvku se týká dětí narozených od začátku roku 2024, vyplývá to z vládní předlohy, kterou schválily obě parlamentní komory. 

Zatímco u jednoho dítěte se příspěvek zvýšil o 50 tisíc, v případě vícerčat to je 75 tisíc korun. Zároveň bylo zkráceno čerpání rodičovského příspěvku ze současných čtyř na tři roky. Změny se týkají dětí narozených od 1. ledna 2024, potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí v tiskové zprávě

Rodičovský příspěvek je dávkou rodiče, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině. Rodič může volit měsíční výši čerpání rodičovského příspěvku až do vyčerpání celkové částky. 

Témata: rodičovský příspěvek Ústavní soud ČR rodina