Výhled na další týdny: Meteorologové nastínili počasí po zbytek února a na začátku března

Jaro, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

14. února 2024 6:00

Na trvalejší návrat zimního počasí do Česka už to nevypadá. Meteorologové sice počítají s ochlazením, které však bude jen nepatrné. V nížinách již teploty pod bod mrazu moc klesat nebudou. Maxima pak mohou překročit i 10 stupňů. 

Podle výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má být období do 10. března teplotně slabě nadprůměrné a srážkově průměrné. 

Oproti tomuto týdnu se má v těch následujících ochladit, ale teploty přesto budou průměrné či nadprůměrné. "Minima se budou držet v nížinách většinou lehce nad bodem mrazu, mrznout bude občasně většinou od středních poloh, hlouběji pod 0 °C klesnou pouze při přechodně zmenšené oblačnosti. V maximech se budou nejčastěji pohybovat mezi 5 až 10 °C, přechodně a krátkodobě může být až kolem 12 °C," uvedli meteorologové.

Bohatší na srážky podle nich bude nadcházející víkend a první polovina příštího týdne. "Po většinu období srážkově průměrné až lehce nadprůměrné cyklonální počasí zůstane i po zbytek předpovědního období," konstatovali.

"V období budou převažovat dešťové srážky, nejpravděpodobnějším obdobím pro výskyt sněhových srážek v nižších polohách bude období poslední únorové dekády a počátku března, jinak by sněžení mělo být doménou horských a občasně i vyšších poloh," dodali meteorologové. 

Témata: Počasí ČHMÚ