Vražda v Olomouci bude nejspíš odložena. Důvodem je věk pachatele

Policie ČR

Autor: Jan Hrabě

19. ledna 2024 13:40

Olomoučtí kriminalisté v tomto týdnu objasnili první letošní vraždu, k soudu se ale případ zřejmě nedostane. Pachatelem je totiž chlapec školního věku, který ještě není trestně odpovědný. Vrahovi by jinak hrozil až dvacetiletý trest odnětí svobody.

Jak uvedl web Seznam Zprávy s odvoláním na policii, pachatelem je chlapec mladší 15 let, který se k násilnému trestnému činu přiznal. Vzhledem k jeho věku bude případ s největší pravděpodobností odložen, protože hoch není trestně odpovědný. 

Policie přijala v úterý oznámení od čtyřicetiletého muže, který postrádal svou bývalou přítelkyní a měl o ní vážné obavy. Hlídka proto vyrazila na místo jejího bydliště v olomoucké městské části Povel. Po vstupu do bytu našli strážci zákona osmatřicetiletou ženu bez známek života.

Okolnosti na místě poukazovaly na podezřelé úmrtí zaviněné cizí osobou, uvedla policie. Proto byli na místo činu přivoláni kriminalisté. Začalo také pátrání po neznámém pachateli.

“Případ si převzali kriminalisté odboru obecné kriminality krajského ředitelství. Ti na základě zajištěných stop a provedeného šetření do rána zadrželi podezřelou osobu mladší patnácti let, která se k činu doznala,” uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vražda, za který běžně hrozí trest odnětí svobody na dvanáct až dvacet let.

Témata: Vražda Policie ČR Olomoucký kraj