Vražda na dovolené v Tunisku: Česká policie zahájila úkony trestního řízení

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

1. srpna 2023 8:48

Kriminalisté z Moravskoslezského kraje zahájili úkony trestního řízení v případu vraždy na dovolené v Tunisku, které se měla dopustit česká občanka na svém manželovi. Policie chce být připravena na situaci, kdy by žena byla předána českým úřadům.

"Krajští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vraždy a v současné době provádí procesní úkony. Tyto byly zahájeny z důvodu, pokud by se tuniská strana rozhodla případ předat k trestnímu řízení do České republiky," uvedla Policie ČR v pondělí na twitteru.

Čeští policisté už v minulém týdnu sdělili, že zažádali o poskytnutí informací a současné nabídli tuniským protějškům pomoc v rámci mezinárodní justiční spolupráce. Tou dobou platilo, že o součinnost požádáni nebyli. 

Manželský pár z Česka odletěl v úterý 18. července. Na dovolené pak došlo k podezřelému úmrtí muže. Pitva v rámci průběžného šetření měla odhalit stopy škrcení na krku.

Žena se k činu doznala. Podle deníku Blesk to vyplývá z vyjádření mluvčího soudu Mahdi Farida Ben Jahhy, který zároveň uvedl, že soud vyjádřil souhlas se zadržením české turistky pro podezření z účasti na vraždě manžela. "Obviněná žena zůstává ve vazbě do ukončení šetření, která mají odhalit příčiny a okolnosti činu," dodal.

Neteř podezřelé, která ji původně hájila, sdělila televizi CNN Prima News, že teta během telefonního hovoru přiznala, že manžela usmrtila. "Věřili jsme, že by se to nemohlo stát. Bohužel realita je jiná," poznamenala. 

Podle příbuzné došlo mezi manželi na dovolené ke konfliktu, jemuž předcházelo delší problematické období. "Prý říkal, že ji udusí, tak ona to asi udělala dřív," popsala. "Ptala jsem se jí, proč se radši nesebrala a nešla pryč," pokračovala žena, která nechápe, proč jí teta rovnou neřekla pravdu. "Já ji pak bráním přes média a vypadám veřejně hloupě," dodala.

Témata: Vražda Policie ČR Tunisko