Vražda Čecha na dovolené: Soud v Tunisku může udělit nejvyšší možný trest

Tunisko

Autor: Jan Hrabě

2. srpna 2023 19:09

Soud v případu podezřelého úmrtí českého turisty na dovolené v Tunisku s největší pravděpodobností proběhne v severoafrické zemi, ačkoliv se v kauze začali angažovat také čeští kriminalisté. Manželce, která se měla přiznat k vraždě, podle místních zákonů hrozí i nevratný verdikt v podobě trestu smrti. 

Soud nejspíše proběhne v Tunisku, následně existuje možnost odpykat si trest v Česku, uvedla televize CNN Prima News. Mluvčí tuniského soudu stanici sdělil, že v případě prokázání plánované vraždy hrozí i trest smrti. Jinak je maximálním možným trestem doživotí. 

Zadržená česká občanka čeká na soud v ženské věznici v hlavním městě Tunisu, zatímco tělo jejího manžela již bylo ze severoafrické země převezeno do Česka. 

Policie ČR v pondělí informovala, že kriminalisté z Moravskoslezského kraje zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vraždy, protože chtějí být připraveni pro případ předání k trestnímu řízení do Česka. Už o několik dní dříve policisté uvedli, že zažádali o poskytnutí informací a současně nabídli pomoc v rámci mezinárodní justiční spolupráce.

Manželský pár z Česka odletěl v úterý 18. července. Na dovolené pak došlo k podezřelému úmrtí muže. Pitva v rámci průběžného šetření měla odhalit stopy škrcení na krku. Žena se k činu doznala a zůstává ve vazbě do ukončení šetření, která mají odhalit příčiny a okolnosti činu.

Neteř podezřelé, která ji původně hájila, sdělila televizi CNN Prima News, že teta během telefonního hovoru přiznala, že manžela usmrtila. "Věřili jsme, že by se to nemohlo stát. Bohužel realita je jiná," poznamenala. 

Podle příbuzné došlo mezi manželi na dovolené ke konfliktu, jemuž předcházelo delší problematické období. "Prý říkal, že ji udusí, tak ona to asi udělala dřív," popsala. "Ptala jsem se jí, proč se radši nesebrala a nešla pryč," pokračovala žena, která nechápe, proč jí teta rovnou neřekla pravdu. "Já ji pak bráním přes média a vypadám veřejně hloupě," dodala.

Témata: Vražda Tunisko soudy Policie ČR