Vratislav Mynář může být obžalován. Důvodem je dotace na penzion

Vratislav Mynář

Autor: Jan Hrabě

3. dubna 2024 13:08

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

"Policie předložila spis státnímu zástupci poté, co se s ním obviněný seznámil, s návrhem na podání obžaloby," řekl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma pro Českou televizi. Žalobce následně rozhodne o tom, zda se případ bude řešit u soudu. 

Kauza se týká téměř šestimilionové dotace na přestavbu penzionu v Osvětimanech, kterou firmě Clever Management před 13 lety udělil úřad spravující rozdělování části unijních dotací. Při kontrole následně narazil na pochybnosti a obrátil se na policii. Společnost totiž v žádosti o dotaci zatajila, že stavbu už dříve 13 miliony korun podpořilo ministerstvo školství. 

Kriminalisté obvinili Mynáře v únoru 2021, kdy byl ještě jako hradní kancléř jedním z blízkých spolupracovníků tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Policie původně stíhala i firmu Clever Management. Mynář vinu dlouhodobě odmítá. 

Web Seznam Zprávy loni informoval, že společnost peníze vrátila, což by případný soud mohl brát jako polehčující okolnost. 

Témata: Vratislav Mynář dotace soudy Policie ČR