Vrátí se zimní počasí ještě do Česka? Předpověď na únor je tady!

Počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

1. února 2024 6:00

Na dlouhodobý návrat mrazivého zimního počasí do Česka to úplně nevypadá. Z aktuálního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) totiž vyplývá, že teploty budou v nadcházejících týdnech průměrné či dokonce nadprůměrné. 

Meteorologové předpokládají, že období do 25. února bude teplotně nadprůměrné až průměrné a srážkově průměrné až nadprůměrné.

Co se týká teplot, tento a příští týden budou spíše nadprůměrné. "Průměrné minimální noční teploty se budou pohybovat v prvním týdnu kolem 0 °C, ale na začátku týdne jen kolem -3 °C, na konci kolem +5 °C. Maximální denní teploty budou kolem 7 °C, na začátku týdne při mlze jen kolem 0 °C, hlavně na konci až kolem 10 °C," píše se ve výhledu.

Další dva týdny sledovaného období už by měly být teplotně průměrné s minimálními teplotami kolem -2 °C a nejvyššími kolem 5 °C.

"V jednotlivých týdnech očekáváme úhrny kolem 8 mm, v týdnu od 5. do 11. února nejvíce kolem 12 mm. Na horách, výjimečně i v nižších polohách se přechodně vyskytnou i srážky smíšené nebo sněhové," dodali meteorologové ohledně srážek. 

Témata: Počasí Zima ČHMÚ