Volby na Slovensku okomentovali Pavel či Klaus. Kdo gratuloval Ficovi?

Petr Pavel

Autor: Jan Hrabě

1. října 2023 20:35

Nejen současný a bývalý český premiér okomentovali výsledky sobotních předčasných parlamentních voleb na Slovensku. Podle prezidenta Petra Pavla je klíčové, aby byly zachovány nadstandardní vztahy obou zemí. Vítěznému Robertu Ficovi pogratuloval k triumfu bývalý prezident Václav Klaus. 

Pavel v prohlášení pro ČTK uvedl, že volby sledoval se zájmem. Ocenil účast a podotkl, že výsledek je třeba respektovat. "Je v našem zájmu, aby se naše cesty nerozcházely a aby dlouhodobě nadstandardní vztahy mezi Čechy a Slováky zůstaly zachovány," konstatoval prezident. 

Klaus pogratuloval Ficovi k zaslouženému vítězství. "Ukázalo se, že volič uvěřil věrohodnému politikovi, kterému jde o svou zemi a ne o uspokojení mocné mediálně podporované komunity, která usiluje o něco úplně jiného. Je to šance na návrat k vlastní sebevědomé slovenské politice a je to i impuls pro politiku v zemích vašich sousedů, včetně České republiky," napsal.

Exprezident popřál Ficovi úspěch při povolebním vyjednávání. Vítěz voleb bude zítra pověřen sestavením vlády, na základě výsledků to avizovala slovenská hlava státu Zuzana Čaputová.

Čtěte také

Předčasné parlamentní volby proběhly na Slovensku v sobotu. Smer-SD získal 22,94 procenta hlasů a 42 poslaneckých křesel. Druhé Progresivní Slovensko jich bude mít o deset méně, obdrželo 17,96 procenta hlasů. Hlas-SD na třetím místě se 14,7 procenta bude zastupovat 27 zákonodárců. 

Sedmi, respektive pětiprocentní hranici pro vstup překonaly také koalice OĽANO a přátelé (8,89 %, 16 poslanců) a subjekty KDH (6,82 %, 12 p.), SaS (6,32 %, 11 p.) a SNS (5,62 %, 10 p.).

Témata: volby na Slovensku Petr Pavel Václav Klaus Robert Fico