Voják popsal zvěrstva Hamásu: Zabíjeli děti před rodiči, pak zavraždili i je

Izraelská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

10. října 2023 15:03

Jen pár hodin poté, co izraelské jednotky zajistily kibuc Kfar Aza před militanty z Hamásu, přemítal generálmajor Itai Veruv o tom, co viděl. Ačkoli má na to, aby se na takovou situaci na základě svých dlouholetých zkušeností připravil, nikdy ho podle jeho slov nenapadlo, že by se něco takového mohlo stát.

"Nikdy ve své kariéře jsem nic takového neviděl, nikdy za 40 let služby jsem si to ano nepředstavoval," řekl v úterý CNN.

Veruv nemohl potvrdit, kolik lidí bylo při útoku zabito, ale řekl, že jeho vojáci strávili "asi 48 hodin" bojem s "vlnami a vlnami teroristů" na silnicích a v sousedních komunitách.

Veruv řekl, že v sobotu začal bojovat s militanty Hamásu v komunitě Yakhini moshav, poté se přesunul z bitvy do bitvy na cestě do Sderotu a v pondělí večer připojil ke kibucu Be'eri.

V Be'eri viděl, že "někteří lidé vyšli ven se svými dětmi a (útočníci Hamásu) je zabili. Zabíjeli děti před jejich rodiči a pak zabili rodiče. Zabili rodiče a mezi psy a jejich rodinami jsme našli zabité děti," řekl. 

Přemýšlel o tom, co viděl v kibucu Kfar Aza, jen pár mil od Be'eri, a přiznal, že v dětství slyšel o pogromech v Evropě a o holokaustu. "Celá moje rodina pochází z Evropy, přežili. Ale nikdy jsem si nemyslel, že ve svých očích uvidím podobné věci," uvedl

Přesto Veruv míní, že není čas na city. "Nyní je čas na misi a na to, abychom byli velmi efektivní a velmi silní," řekl. "Možná později si uděláme čas na přemýšlení o sobě a své duši. Teď chci bojovat jen v obraně a útoku," dodal.

Radikální palestinské hnutí Hamás v sobotu 7. října 2023 časně ráno vypálilo více než 2500 raket proti Izraeli a palestinští ozbrojenci pronikli do několika izraelských měst u hranic s Gazou. Vůdce islamistického hnutí Hamás potvrdil, že tato ozbrojená skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Následující den oficiálně vyhlásil Izrael Hamásu válku.

Muhammad Dajf uvedl, že se jedná o začátek operace "Al-Aqsa Storm". Palestinským ozbrojencům se podařilo proniknout do města Sderot, kde dochází ke střetům s izraelskými silami. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolal v reakci na útok nejvyšší bezpečnostní představitele a izraelská armáda prohlásila, že je ve válečném stavu a bude se bránit. 

Dopady raket byly hlášeny jak z Tel Avivu, tak z dalších měst. Očití svědci hlásili střelbu v ulicích. To, jak se útočníkům z pásma Gazy podařilo překročit přísně střežené hranice, zatím není známo. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) podplukovník Richard Hecht uvedl, že Hamas vstoupil do Izraele po zemi, po moři i vzduchem.

Dodal, že izraelské obranné síly zahájily operaci "Železné meče" proti Hamásu. Ministr obrany Yoav Gallant řekl, že "Hamás udělal vážnou chybu a zahájil válku proti státu Izrael. Izraelské letectvo v reakci na útok zahájilo protiútok na pozice Hamásu.

Ten ještě několikrát vyslal na Izrael další salvu raket. Izraelské odvetné letecké útoky zasáhly jen za pondělí na 2400 cílů a vyhnaly z Gazy přes 100 000 Palestinců. Nemocnice v Gaze jsou zaplavené a potýkají se s výpadky elektřiny. 

Počty mrtvých a zraněných ve válce v Izraeli na obou stranách konfliktu rostou. Počty mrtvých překročily 1500, zraněných jsou v Izraeli i Palestině tisíce. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás zadržel nejméně 150 rukojmí.  

Izraelská armáda v pondělí uvedla, že znovu získala kontrolu nad všemi městy kolem hranice s Gazou a že hranici zabezpečila. Ministr obrany následně nařídil totální blokádu Pásma Gazy. Izrael se nyní pokusí osvobodit zajaté rukojmí a spekuluje se o zahájení pozemní invaze do Gazy.

Témata: Izrael Izraelská armáda palestina hamas