Vladimir Putin svolává špičky do Kremlu. Západ se snaží rozdělit ruskou společnost, tvrdí Kreml

Vladimir Putin

Autor: Jan Hrabě

30. října 2023 17:07

Ruský prezident Vladimir Putin svolal na pondělí odpoledne rozsáhlé jednání, jehož hlavním tématem mají být domnělé pokusy Západu o rozdělení ruské společnosti. Děje se tak poté, co v neděli propukly rozsáhlé nepokoje na letišti v Machačkale, kde se místní dobývali do letadla na cestě z Izraele a provolávali antisemitská hesla.

"Putin plánuje rozsáhlé setkání, aby diskutoval o pokusech Západu využít události na Středním východě k rozdělení ruské společnosti," uvedl mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov podle TASS. Jednání se aktéři mají zúčastnit osobně, proběhne ale za zavřenými dveřmi. 

Peskov také uvedl, že Rusko nedostává od Západu žádné návrhy ohledně bezpečnostních záruk, informovala ruská státní agentura. "Není tu žádná jiná možnost, neexistují žádné jiné návrhy," poznamenal mluvčí. 

Dnešního jednání se kromě Putina mají zúčastnit další prominentní politici, například premiér Michail Mišustin, šéf diplomacie Sergej Lavrov, ministr obrany Sergej Šojgu, exprezident a místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrij Medveděv nebo generální tajemník Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. 

Nepokoje na letišti v Machačkale, hlavním městě převážně muslimské Dagestánské republiky, vypukly v neděli večer kvůli příletu běžného letu z izraelského Tel Avivu. Stovky lidí se dostaly do budov i na letištní plochu, než zasáhly pořádkové síly. Zraněno bylo přes 20 lidí, mezi nimi i policisté. Šedesát výtržníků bylo zadrženo. 

Témata: Vladimír Putin Rusko