Vladimir Putin k válce na Ukrajině: Rusko ji nezačalo, chceme ji ukončit

Vladimir Putin, ruský prezident

Autor: Jan Hrabě

6. října 2023 8:23

Ruský prezident Vladimir Putin na Valdajském fóru v Soči u Černého moře ve čtvrtek prohlásil, že jím vedená země nezahájila válku na Ukrajině. Konflikt podle něj ukazuje, že Západ ztratil kontakt s realitou. Spojené státy americké navíc nařkl z toho, že se ve světě snaží nastolit hegemonii. 

"Nezačali jsme takzvanou válku na Ukrajině. Naopak se ji snažíme ukončit," prohlásil Putin podle deníku Guardian s tím, že vinu za probíhající konflikt nese Západ. USA byly hegemonem, který si jako jediný na planetě nárokoval právo na pravdu, pokračoval šéf Kremlu. 

Ruský prezident také řekl, že lídři západních zemí ztratili kontakt s realitou kvůli domnělému koloniálnímu myšlení Washingtonu. Rovněž zpochybnil právo Spojených států na to, aby poučovaly ostatní země. 

Mluvčí Dmitrij Peskov avizoval, že Putinův projev na fóru bude plný informací a ovlivněný mezinárodními okolnostmi a turbulencemi ve světě.

Valdajské diskuzní fórum se letos koná po dvacáté, kromě ruského prezidenta se jej účastní 140 expertů, politiků, diplomatů či ekonomů ze 42 států Eurasie, Afriky a Severní i Jižní Ameriky. Letošním tématem je férová multipolarita, informovala ruská státní agentura TASS

Plnohodnotná ruská invaze na sousední Ukrajinu začala v únoru 2022. Válka zdevastovala území na východě a jihu napadené země, vedla k úmrtím či zraněním stovek tisíc lidí a způsobila největší narušení vztahů Ruska se západem za šest desetiletí, připomíná Guardian. 

Témata: Vladimír Putin Rusko válka na Ukrajině Ukrajina