Víkendové počasí: V jednom z krajů má být tepleji než ve zbytku Česka

Letní počasí

Autor: Jan Hrabě

11. července 2024 6:00

Tropická epizoda s teplotami výrazně přes 30 stupňů je za námi, zatímco se pomalu blíží víkend. Teplé počasí má pokračovat i během volných dnů, vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

I o víkendu se nad Českem bude vlnit frontální rozhraní mezi velmi teplým vzduchem na východě a jihovýchodě a chladnějším na západě. V neděli nad střední Evropu postoupí oblast vyššího tlaku vzduchu a bude se přesouvat dále k severovýchodu.

Počasí bude každopádně během obou víkendových dnů podobné. Nejvyšší teploty dosáhnou 27 stupňů, pouze na jižní Moravě mohou atakovat třicítku. Budou také hrozit bouřky. 

Předpověď na sobotu:

Oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky a bouřky. Během dne přechodně polojasno a srážky jen ojediněle. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C, na západě až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na západě kolem 21 °C, na jižní Moravě až 30 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na neděli:

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, zpočátku zejména na severovýchodě i bouřky. Během dne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na jižní Moravě až 31 °C. Zpočátku mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí. Postupně bude vítr slábnout.

Témata: Počasí Léto ČHMÚ