Víkendové počasí: Návrat tropů bude mít krátké trvání, utnou je bouřky

Letní počasí

Autor: Jan Hrabě

6. července 2024 6:00

Volno sice lidé měli už včera, ale regulérní víkend začíná až dnešním dnem. Právě sobota bude nejteplejším dnem týdne, nejvyšší teploty místy výrazně překročí třicítku. Zároveň však udeří bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Meteorologové očekávají, že maxima přesáhnou 31 °C zejména v Polabí a na jižní Moravě. Za studenou frontou budou teploty od západu klesat. Sobotní bouřky, které mohou být ojediněle i silné, budou doprovázet přívalové srážky s úhrny kolem 35 mm, nárazy větru o rychlosti kolem 70 km/h a kroupy o velikosti do dvou centimetrů. 

Předpověď na sobotu:

Polojasno až skoro jasno, později odpoledne a večer v Čechách od západu přibývání oblačnosti s přeháňkami nebo bouřkami, ojediněle i silnými. Nejvyšší denní teploty 29 až 33 °C, v 1000 m na horách kolem 24 °C. V noci slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, během dne mírný jižní 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s, se později v Čechách bude měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na neděli:

Oblačno až zataženo a zpočátku na většině území, postupně místy déšť nebo přeháňky, i vydatnější. V jihovýchodní polovině území ojediněle bouřky. Na severozápadě postupně beze srážek. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, na západě až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 23 °C, na jihovýchodě Moravy až 28 °C. Zpočátku severozápadní až západní, postupně proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Témata: Počasí Léto Bouřky ČHMÚ