VIDEO: Třetí tornádo v Česku ve dvou dnech. Hlášeno je ze Zlínska

Tornádo, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

8. srpna 2023 19:09

V Česku je hlášeno třetí pozorování tornáda během pouhých dvou dní. Po dvou nedělních případech informovala média o možném výskytu rotujícího víru na Zlínsku. Jev se dokonce podařilo zaznamenat na video. 

Záběry v úterý sdílela na svém profilu na sociální síti X ostravská redakce zpravodajství České televize. Slabší tornádo se mělo v pondělí prohnat ve Fryšták od přehrady k obci. Výraznější škody hlášeny nejsou, u jednoho domu však došlo k poškození skleníku, bazénu a zahradního nábytku. 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už v pondělí uvedl, že se potvrdil nedělní výskyt slabého tornáda o síle IF0 až IF1 v Tisé na Děčínsku. "Prokazatelně se jednalo o tři dotyky se zemí na přerušované dráze 800 m o síle 90 až 150 km/h," napsali meteorologové.

Včera byl také proveden terénní průzkum v okolí Zvěřínku na Nymbursku, kde bylo v neděli vpodvečer zachyceno na video slabší tornádo. "Místem procházely pouze slabší přeháňky bez bouřkové aktivity," poznamenali odborníci.

Tornádo je silně rotující vír, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit velké škody. V Česku udeřilo to nejhorší před dvěma lety, konkrétně 24. června 2021, na Břeclavsku a Hodonínsku. Vyžádalo si šest lidských životů, stovky zraněných a miliardové škody.

Témata: Tornádo Počasí ČHMÚ