VIDEO: Tornádo na Nymbursku či Ústecku? Experti dnes míří do terénu

Meteorologové vyšetřují možný výskyt tornáda na Nymbursku.

Autor: Jan Hrabě

7. srpna 2023 10:40

Česko má za sebou deštivý víkend, ale z pohledu počasí to zřejmě nebylo všechno. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v uplynulých hodinách uvedl, že prošetřuje dva případy možného výskytu tornád. Jedno pozorování je hlášeno z Nymburska, druhé z Ústecka. 

Meteorologové se už v neděli večer zmínili o možném výskytu tornáda v okolí Zvěřínku na Nymbursku. "Místem procházely pouze slabší přeháňky bez bouřkové aktivity," napsali na sociální síti X s tím, že dnes bude proveden terénní průzkum na místě.

Odborníci se chystají na průzkum také na Ústecku, odkud přišla informace o dalším pozorování tornáda, "Na přeháňkách, které vykazovaly nízkohladinovou rotaci (jednalo se tedy o tzv. low-topped supercely) se mohlo vyskytnout slabé tornádo také u obce Tisá," uvedl ČHMÚ v pondělí. 

Tornádo je silně rotující vír, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit velké škody. V Česku udeřilo to nejhorší před dvěma lety, konkrétně 24. června 2021, na Břeclavsku a Hodonínsku. Vyžádalo si šest lidských životů, stovky zraněných a miliardové škody.

Témata: Tornádo Počasí ČHMÚ