VIDEO: První záběry rozbouřené Bělé v Jeseníkách! Voda stoupla hodně rychle

Rozbouřená Bělá v Mikulovicích.

Autor: Jan Hrabě

14. září 2024 10:25

Jednou z prvních řek, která dělá po vydatných srážkách z posledních dní potíže, je Bělá na Jesenicku. V Mikulovicích už hladina dosáhla třetího stupně povodňové aktivity. Video zveřejněné krajskými hasiči na sociálních sítích ukazuje, jak se změnila v dravou řeku. 

Ještě ve čtvrtek ráno se hladina Bělé v Mikulovicích držela na 112 centimetrech, což je limit pro sucho. V pátek v poledne to bylo 146 centimetrů, brzy ale následoval strmý vzestup. Prvního stupně povodňové aktivity bylo dosaženo kolem 20. hodiny, druhého před 23. hodinou. Po půlnoci už platil nejvyšší třetí stupeň, který je hlášen dosud.

Předpověď na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dokonce naznačuje, že Bělá by dnes večer měla dosáhnout mimořádné úrovně třetího stupně povodňové aktivity pro extrémní povodeň. Hladina by měla být vyšší než tři a půl metru.

V sobotu po půl osmé ráno platil některých ze tří stupňů povodňové aktivity na 153 místech po celé zemi. Problematická je zejména situace na jihu Čech, Frýdlantsku, Českomoravské vrchovině a  Jeseníkách. 

Na nejvyšším třetím stupni je Smědá ve Višňové, Frýdlantě a Bílém Potoce, Jizera v Jablonci nad Jizerou, Labe ve Špindlerově Mlýně a na Labské, Podolský potok v Barchově, Žejbro v Rosicích, Novohradka v Lužích, Třebovka v Ústí nad Orlicí, Třebůvka v Hraničkách, Jevíčka v Chornici, Svratka v Borovnicích, Dalečíně a Židlochovicích, Stříbrný Potok v Žulové, Vidnavka ve Vidnavě, Bělá v Mikulovicích, Černá Opava v Mnichově, Porubka ve Vřesině, Stružka v Rychvaldě, Černá v Ličově, Malše v Pořešíně, Zlatý potok v Hracholuskách, Blanice v Podedvorech a Blanickém mlýně a Otava v Rejštejně a Sušici

Podle předpovědi bude déšť pokračovat. "Na severních horách od Jizerských přes Krkonoše až po Orlické hory může napršet ještě kolem 150 mm, v Moravskoslezském a na severu Olomouckého kraje přes 250 mm, na návětří Jeseníků i přes 300 mm," sdělili meteorologové. Upozornili, že řeky nadále prudce stoupají, přičemž voda odtéká po povrchu i tam, kde jindy žádný potok neteče.

Témata: povodně září 2024 Povodně Hasiči