Velkou cenu Monaka vyhrál domácí Charles Leclerc

Charles Leclerc

Autor: Zdeněk Tuhý

26. května 2024 17:32

Velkou cenu Monaka šampionátu Formule 1 vyhrál domácí Charles Leclerc na Ferrari. Monačanovi se tu povedlo vyhrát vůbec poprvé a prolomil tak své domácí prokletí, protože doteď měl na trati nedaleko svého bytu pořádnou dávku smůly. 

Závod Formule 1 v Monte Carlu, což je osmí závod v letošním roce, vyhrál domácí pilot Charles Leclerc na Ferrari, který tu ještě nikdy nevyhrál. Všechny roky, který tu Monačan závodil, měl velikou smůlu. Dokonce se říkalo, že je doma prokletý, to se ale dnes prolomilo.

Hned za Leclercem dojel Oscar Piastri na Mclarenu, což je i rovnou oslava speciálního zbarvení Mclarenu na počest Ayrtona Senny pro tento víkend, a na třetím místě dojel Leclercův týmový kolega z |Ferrari Carlos Sainz. 

Samotný závod nabídl dramatické momenty hned v první kole, kdy se za první zatáčkou ve stoupání ke Casinu srazili hned tři piloti. Byl to Sergio Pérez z Red Bullu, Kevin Magnussen z Haasu a jeho týmový kolega Nico Hülkenberg. V tom samém kole se ještě v nájezdu do tunelu srazily oba piloti Alpinu a v důsledku této srážky vypadl Esteban Ocon. 

Po tomto kole pořadatelé vyvěsili červenou vlajku, protože bylo potřeba očistit trať od velkého množství trosek a opravě bariér. Následný restart, který proběhl z pevných pozic, přišel přibližně o padesát minut později a všichni ho zvládli velmi v klidu. 

Poté se pořadí stabilizovalo, celé pole nasadilo pomalé tempo a od té doby se pořadí téměř nezměnilo, pořadí se párkrát změnilo hlavně uprostřed pole. 

Max Verstappen zůstal po startu zaseknutý na šesté pozici mezi oběma Mercedesy a nedokázal se v úzkých uličkách Monaka dostat dopředu. Už pár posledních závodů je vidět, že Red Bull pomalu ztrácí suverénní dominanci a konkurence se nebezpečně přibližuje, což nahrává na velmi dramatické pokračování letošní sezony. 

Témata: Formule 1