Velká cena v Las Vegas bude nejdražší podnik v kalendáři F1

Las Vegas 2

Autor: Zdeněk Tuhý

11. srpna 2023 21:11

Nejvíc očekávanou Velkou cenou v letošním kalendáři Formule 1 je závod v Las Vegas. Vzhledem k tomu, že se pojede ve Vegas, tak ceny tomu také budou odpovídat. Běžný smrtelník si je nebude moct dovolit, ceny se dotknou i místních podniků.

F1 tu již v minulosti jezdila, ale bylo to pouze v letech 1981 a 1982. Navíč se jezdilo na upraveném parkovišti hotelu, takže okruh byl velmi klikatý a ne úplně atraktivní. Teď se pojede nově na okruhu dlouhém 6,12 kilometrů. Velkým lákadlem nové tratě je i pasáž po slavném bulváru Las Vegas Strip. 

Závod ve "městě hříchů" je velmi promovaný a organizátoři i samotná F1 počítá s velikou návštěvností a s tím se pojí i veliké zisky. Třídenní lístek na tribunu stojí od 2 000 do 10 000 dolarů. Pro běžného fanouška to bude velmi drahá záležitost. Velký důraz bude kladen speciálně na VIP hosty. Návštěvnost se očekává na 105 000 fanoušků.

Cruising Around The Las Vegas Grand Prix Circuit

Video: YouTube

U příležitosti Velké ceny představil provozovatel kasin, Caesars Entertainment, exkluzivní balíček nazvaný 'Emperor Package' za ohromných pět milionů dolarů. Tento balíček zahrnuje následující výhody: dvanáct vstupenek do Paddock Clubu po dobu celého týdne, vstupenky na koncert Adele, pět nocí ubytování v apartmánu s terasou a panoramatickým výhledem na závodní okruh, nepřetržitou osobní asistenci, služby profesionálního řidiče, možnost využití automobilu Rolls-Royce na půjčovní bázi a soukromé gurmánské zážitky připravované špičkovým šéfkuchařem Nobu Matsuhisa.

Organizátoři přišli s ještě menším vylepšením. Podle informací zveřejněných v americkém deníku New York Post byly místním firmám zaslány dopisy, v nichž je žádost o zaplacení licenčního poplatku za výhled. Tento poplatek činí 1 500 dolarů za každého jednotlivého zákazníka.

V případě, že nebude poplatek zaplacen jim bude výhled znemožněn, buď se jim postaví před výlohu barikáda nebo tribuna. To se majitelům místních podniků pochopitelně vůbec nelíbí. 

„Doslova vyhrožují lidem tím, že jim budou bránit ve výhledu, pokud jim nezaplatí. Podle mě je šílené, že žádají peníze za veřejnou akci, která se koná v ulicích,“ sdělil v rozhovoru pro deník New York Post majitel jednoho z místních podniků. 

Velká cena Las Vegas se v našem časovém pásmu jede v neděli 19. listopadu okolo 7 hodiny ráno. Las Vegas bude již třetím americkým závodem v letošním kalendáři Formule 1. Jezdí se ještě v Maimi, která přibyla teprve v loni a v Austinu. 

Témata: Formule 1