VC Brazílie F1: Silná bouře poškodila tribuny

Bouře nad okruhem Interlagos 3

Autor: Zdeněk Tuhý

4. listopadu 2023 12:30

V pátek na okruhu Sao Paulu, kde se jede Formule 1, přišlo drama v podobě silné bouře. Ta předčasně ukončila kvalifikaci na nedělní závod a poškodila dokonce zařízení na okruhu. 

Páteční jízdy na okruhu v Sao Paulu na Velkou cenu Brazílie Formule 1 předčasně ukončila bouře, která s sebou přinesla silný vítr s deštěm. Vše seběhlo během poslední části kvalifikace na nedělní závod.

Do konce zbývalo již jen několik málo minut, takže jezdci nemuseli ani přezouvat na mokré pneumatiky, ale děsivé záběry jako z apokalypsy se poté začaly šířit sociálními sítěmi. Ty natočili fanoušci z tribun, na kterých silný vítr odfoukl plachty, které tribuny zakrývají a následně poničil i samotnou konstrukci.

Jak uvedl deník Mirror, pár fanoušků bylo dokonce lehce zraněno, naštěstí se jednalo pouze o škrábance a lehké řezné rány. Formule 1 a promotér závodu se oficiálně zatím k situaci nevyjádřili.

Kromě videí od fanoušků se internetem šířily i fotky, které nafotil fotograf Andy Hone. Fotograf na síti X zmínil, že ho padající trosky málem zranily. 

Pro všechny byla tato situace zcela nová. Nikdo z jezdců se ještě během víkendu nesetkal s tak silnou bouří. "Tohle je šílené počasí," řekl vítěz kvalifikace Verstappen. "S Charlesem jsme právě diskutovali o našich kolech. Myslím, že se vítr začal měnit a začal být velmi silný a kvůli tomu jsme ztratili hodně času na kolo. Ale v posledním kole to bylo docela hektické."

"Nikdy jsem to ve své kariéře nezažil. Změna větru byla šílená. Od sektoru dva výše nebyla absolutně žádná přilnavost, což bylo extrémně matoucí, protože jste netušili, kde bude rovnováha v zatáčce," prozradil Leclerc. 

Zbytek víkendu by se měl již za sucha a přívětivého počasí. Promotér bude muset ještě před sobotními jízdami zkontrolovat napáchané škody a stav tribun, aby vše bylo pro fanoušky bezpečné. 

Témata: Formule 1