Varování KRNAP: POZOR na slimáka španělského. Může ohrozit české psy

Plzák španělský 4

Autor: Jan Novák

26. května 2024 11:31

Plzák španělský, známý svou žravostí, se dál šíří po Evropě a nyní se objevuje i v horských oblastech. Na jeho přítomnost upozorňují mimo jiné zástupci polského Krkonošského národního parku. Tento živočich navíc představuje riziko i pro psy a podobné šelmy.

Polský Krkonošský národní park varuje před invazním škůdcem, plzákem španělským (Arion lusitanicus), známým také jako španělský slimák. Tento škůdce ohrožuje nejen rostliny, ale i zvířata.

"Poprvé byl v Česku nalezen v 90. letech a rychle se rozšířil po celé zemi. Nyní sledujeme, jak se šíří do vyšších nadmořských výšek," uvedla dle TN.cz malakoložka Dagmar Říhová z Univerzity Karlovy.

Polští přírodovědci varují, že plzák přenáší parazitické hlístice Angiostrongylus vasorum, které ohrožují psovité šelmy včetně vlků, lišek a psů. Psi se nejčastěji nakazí požitím plzáka, což může vést k plicním problémům, kašli, dušnosti a poruchám srážlivosti krve.

Hlístice, které přenáší plzák španělský, na člověka naštěstí nepřecházejí. Příbuzná hlístice Angiostrongylus cantonensis, která je nebezpečná i pro lidi, se v Česku nevyskytuje.

Podle Jana Votýpky z Katedry parazitologie Univerzity Karlovy žije tento nebezpečný druh pouze v teplých jižních oblastech, takže její výskyt u nás je prakticky nemožný.

Plzák španělský způsobuje největší škody na zahradách, polích a dalších místech spravovaných člověkem, kde se mu dobře daří a kde je nevědomky šířen například převozem rostlin.

Témata: Plzák španělský česko