Válka v Gaze může trvat rok, připouští si izraelská armáda. Tvrdé boje pokračují

Válka v Izraeli: Snímky zachycující dění od sobotního (7. října 2023) napadení Hamásem.

Autor: Jan Hrabě

11. listopadu 2023 18:15

Izraelská armáda tvrdí, že v pátek obsadila klíčové pozice hnutí Hamás ve městě Gaza, přičemž zlikvidovala zhruba 150 teroristů. Boje uvnitř a v okolí města pokračují, napsal server Times of Israel. Podle zákulisních zpráv může operace v Pásmu Gazy trvat až rok. 

Tvrdé boje probíhají především v blízkosti nemocnice Shifa, kde se má podle izraelských zjištění nacházet hlavní velitelství Hamásu. Podle Palestinců na místě operují izraelské speciální jednotky. Oblast opouští tisíce civilistů, úřady měly zároveň zahájit evakuaci zdravotnického zařízení na základě pokynů IDF.

Obě strany konfliktu se opět navzájem viní ze zodpovědnosti za dvě smrtící exploze v Pásmu Gazy, které si podle místních úřadů, ovládaných radikálním hnutím, měly vyžádat 50, respektive 13 lidských životů. 

Izraelská armáda očekává, že boje v Gaze mohou trvat až rok, informovala v pátek stanice Channel 12. Podle její zprávy nejsou vojenští velitelé pod tlakem, aby s operací spěchali. Cílem je dosažení čtvrté fáze války, kdy by mělo dojít k instalaci nové vlády v Pásmu bez Hamásu a podpory Íránu. 

Podle izraelských ozbrojených sil bylo od začátku konfliktu v sobotu 7. října zasaženo zhruba 15 tisíc cílů patřících teroristickým skupinám. Zároveň bylo zabaveno asi šest tisíc zbraní, včetně raket, protitankových střel, protiletadlových střel či bomb. Pozemní, letecké i námořní síly pokračují v úderech. 

Během izraelského bombardování Pásma Gazy zahynulo podle místních úřadů, které ovládá Hamás, více než 11 000 lidí, dalších 32 000 lidí bylo zraněno. Izrael po útoku teroristů dne 7. října eviduje nejméně 1400 mrtvých a více než 3000 zraněných. Izraelské obranné síly také uvedly, že Hamás drží více než 230 rukojmích.  

Počet mrtvých tak na obou stranách konfliktu dosahuje podle dostupných a neověřených údajů nejméně 12 400, zraněno je nejméně 35 000 lidí. OSN uvedla, že od zahájení bombardování Izraele bylo vysídleno více než 600 000 obyvatel Pásma Gazy.

Témata: válka v Izraeli Izraelská armáda hamas Pásmo Gazy