V kauze IKEM nastal posun: Obvinění za vydírání Pirka!

IKEM, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

9. října 2023 17:30

Generální inspekce bezpečnostní sborů (GIBS) obvinila někdejšího ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michala Stiborka z vydírání. Případ se týká vyvíjení nátlaku na kardiochirurga Jana Pirka a šéfa kliniky karidovaskulární chirurgie Ivana Netuku. 

O obvinění informovala MF Dnes, podle deníku mu čelí také náměstek Jiří Malý a šéf odboru informatiky Petr Raška. List napsal, že Stiborek a Malý naznačovali Pirkovi a Netukovi, že disponují kompromitujícími materiály, které jim mohou reputačně uškodit.  Inspekce zasahovala v IKEM na konci srpna společně s vyšetřovateli Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). 

Stiborek už v předchozím průběhu srpna rezignoval na post ředitele kvůli kauze týkající se byznysu s půjčováním peněz. Končící ředitel institutu uvedl, že mu bylo znemožněno pokračovat v péči o dobré jméno IKEM.

"Proto jsem se rozhodl rezignovat na post ředitele, abych nezatěžoval IKEM jakýmikoliv pochybnostmi o jeho budoucnosti a mé minulosti," vysvětlil Stiborek, který podle svých slov čelil osobním útokům ze strany novinářů serveru Seznam Zprávy. V prohlášení prozradil, že se hodlá bránit soudní cestou. 

Výše zmíněný web napsal, že končící ředitel si vydělal desítky milionů korun půjčkami s vysokým úrokem až 48 procent ročně a smluvními pokutami ve výši až 140 tisíc korun za den. Stiborek trvá na tom, že šlo o legální podnikání. V rozhovoru pro Blesk odmítl, že by se dopustil protiprávního jednání. Zároveň přiznal, že neznal koncové uživatele půjček. 

Stiborek stál v čele Institutu klinické a experimentální medicíny od roku 2018. Předchozích sedm let strávil na pozici ekonomického a provozního ředitele institutu. 

Témata: Jan Pirk Nemocnice IKEM Policie ČR