V EU se objevily padělky léku Ozempic pro cukrovkáře. Lidem se může udělat zle

Cukrovka, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

25. října 2023 18:02

V Evropské unii přibývá případů výskytu padělků léčivého přípravku pro pacienty s cukrovkou druhého typu, upozornil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Konkrétně jde o přípravek Ozempic. Například v Rakousku se několik lidí ocitlo po užití padělku v ohrožení života. 

Ústav upozornil na množící se výskyty případů podezření z padělání léčivého přípravku Ozempic v Evropské unii, přičemž podotkl, že nemá informace o výskytu padělaných balení na území České republiky. České úřady byly o případech informovány Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA). 

SÚKL připomněl, že přípravek je vázán na lékařský předpis, proto je možné jej legálně získat pouze výdejem z lékárny. U balení, která lidé získají z jiných než legálních zdrojů, není zajištěna jakost, bezpečnost a účinnost léku. 

Ozempic je indikován k léčbě dospělých s nedostatečně kontrolovanou cukrovkou druhého typu jako doplněk k dietním opatřením a cvičení. V poslední době je ovšem zneužíván jako prostředek na hubnutí, s čímž s největší pravděpodobností souvisí fakt, že se na evropském trhu objevily padělky.

Der Spiegel informoval, že v Rakousku se několik lidí po užití padělaného přípravku ocitlo v život ohrožujícím stavu, kdy by bez okamžitého lékařského ošetření hrozila smrt. V pondělí na takové případy upozornila vídeňská policie. 

Témata: léky súkl cukrovka