V ČR udeří tlaková níže XAN: O víkendu nás spláchne vydatný déšť. Co se dělo v Německu?

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

3. srpna 2023 15:20

Počasí v Evropě v následujících hodinách a dnech ovlivní tlaková níž, kterou meteorologové pojmenovali XAN. Očekává se další vlna vydatných srážek. V Česku může napršet až 60 milimetrů během jediného dne, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Slovenský server topky.sk upozornil, že tlaková níž XAN se už ve středu prohnala západním Německem, kde způsobila rozsáhlé materiální škody. Bouřky doprovázely kroupy, silný déšť a vítr. Web napsal, že dnes se bude tlaková níž přesouvat směrem k České republice. 

Čeští meteorologové se zmínili, že počasí u nás bude ovlivňovat zvlněná studená fronta, za kterou bude kolem tlakové níže nad severní Evropou během víkendu a na začátku příštího týdne proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu.

Zatímco dnes srážek postupně ubývá, od pátečního večera jich opět přibude, informoval ČHMÚ. "Nejčastější déšť očekáváme o víkendu, v sobotu v jihovýchodní polovině území a v neděli na východě. Ojediněle půjde i o déšť vydatný s denním úhrnem kolem 40 mm," sdělili meteorologové na sociální síti X. 

Podle týdenní předpovědi může v sobotu spadnout až 60 milimetrů srážek v jihovýchodní polovině Česka a v neděli kolem 50 milimetrů srážek na východě území. 

Slovenští meteorologové k situaci ve své zemi uvedli, že numerické modely zatím nedokážou přesně určit, na kterých místech budou srážky nejsilnější. S vydatným deštěm je podle nich třeba počítat až do pondělí. 

Témata: Počasí Déšť Bouřky ČHMÚ