ÚTOK žraloka v Egyptě: Vybral si ženu, ukousl jí část těla. Jak skončilo pátrání?

Žraloci, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

14. září 2023 15:51

Egypt hlásí další útok žraloka, turistka z Alexandrie při něm přišla o levou ruku. Podle posledních informací by měla být mimo ohrožení života. Měla tak větší štěstí než Rus, který podobný červnový incident nepřežil. 

Na případ upozornil britský deník Daily Mail, který se odvolává na zprávy, podle nichž si plavci v moři spletli žraloka s neškodnou rybou. Žena byla po útoku žraloka vytažena v bezvědomí z vody a převezena do nemocnice. Lékaři označili její stav za stabilizovaný. 

K incidentu došlo v resortu Dahab, kde byl žralok spatřen ve vodě již v srpnu. Inkriminovaná pláž je nyní z rozhodnutí úřadů uzavřena. Dvouhodinové pátrání s cílem odchytit útočníka bylo neúspěšné. 

Egypt letos eviduje jeden smrtící útok. V červnu zemřel v Hurghadě ruský občan po útoku žraloka, informovala o tom světová média včetně CNN. Místní parybu vyhledali a usmrtili jí. Žralok se poté dostal do rukou specialistů, kteří našli části těla usmrceného Vladimira Popova v jeho žaludku a střevech. New York Post konkrétně napsal, že šlo o jeho hlavu, hrudník a ruce. 

Severoafrická země následně oznámila, že v Rudém moři nainstaluje senzory a bude monitorovat pohyb a chování žraloků. Podle ministryně Yasmine Fouadové mají přístroje sledovat žraloky a posloužit ke studiu jejich chování podél egyptského pobřeží. 

Témata: žraloci žraločí útoky Egypt