Urbi et Orbi: Papež František vyzval k výměně vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou

Papež František

Autor: Libor Frýdl

31. března 2024 15:53

Papež František v tradičním velikonočním poselství Urbi et Orbi (Městu a světu) ve Vatikánu vyzval k výměně vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou. Konflikt rozpoutaný ruskou invazí na Ukrajinu trvá již třetí rok.

"Výzvou k respektování principů mezinárodního práva vyjadřuji naději na všeobecnou výměnu všech vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou," řekl asi 30 tisícům věřících z balkonu baziliky sv. Petra ve Vatikánu. Jeho projev byl živě vysílán do celého světa.

Vyzval také k propuštění rukojmí a příměří v pásmu Gazy, přičemž se očekávají nová jednání o příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás.

"Opětovně apeluji, aby byl zajištěn přístup k humanitární pomoci do Gazy, a ještě jednou vyzývám k rychlému propuštění rukojmí zadržených 7. října a okamžitému příměří v Pásmu (Gazy)," uvedl papež ve velikonočním poselství.

Připomněl také Sýrii, která už třináct let trpí následky ničivé války. Libanon podle jeho slov zase ničí institucionální bezvýchodná situace a hluboká krize. Připomněl také pokrok zemí západního Balkánu směrem k integraci do evropského projektu.

Povzbudil také Arménie a Ázerbájdžán, aby s podporou mezinárodního společenství mohly pokračovat v dialogu a dosáhly co nejdříve definitivní mírové dohody. 

Témata: Papež František