Ukrajinec se jen bránil, rozhodl soud v případu smrti Roma u Brněnské přehrady

Soudy, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

22. března 2024 14:14

Brněnský krajský soud v pátek zprostil obžaloby osmatřicetiletého Ukrajince, který byl obžalován z vraždy v souvislosti s loňským úmrtím romského mladíka u Brněnské přehrady. Podle trestního senátu byl muž napaden a jednal v nutné obraně. 

Podle soudkyně Dity Řepkové byly zcela splněny znaky nutné obrany, takže nebylo možné čin kvalifikovat ani jako zabití. "Obžalovaný byl celou dobu osobou, která se jen bránila a neútočila. Útok byl vygradovaný a navíc opakovaný, nikdo se obžalovaného nezastal, nikdo nešel ty útočníky odtrhnout. Obžalovaný to mohl vnímat jako bezvýchodnou situaci," řekla podle webu novinky.cz.

Řepková konstatovala, že došlo k tragédii. Poukázala však na to, že člověk má právo se bránit a chránit svůj život i podle listiny základních práv. 

Státní zástupce Petr Bejšovec v závěrečné řeči připustil, že konflikt nevyprovokoval obžalovaný, ale trojice mladíků. Podle žalobce ale ukrajinský občan použil nepřiměřený způsob obrany. "Násilí, kterému obžalovaný čelil, nebylo velké intenzity. Nebyl vystaven fatálnímu útoku a použití smrtící zbraně tak bylo zcela nepřiměřené," uvedl podle zmíněného serveru. 

Tragický incident se stal loni 10. června na tramvajové zastávce u Brněnské přehrady, kam večer mířilo mnoho lidí na populární přehlídku ohňostrojů. Konflikt začal v tramvaji, kde Ukrajinec napomenul skupinu mladých lidí, která uvnitř hlučela a kouřila. 

Trojice mladíků si na obžalovaného počkala na zastávce, kde ho napadla. Ukrajinský občan podle svých slov během útoku téměř ztratil vědomí. Na svou obranu vytáhl nůž, přičemž nejaktivnějšího útočníka bodl do břicha, kde došlo k poškození velké žíly. Bodná zranění utrpěli i další dva mladíci. 

Témata: soudy Brno Policie ČR