Úkaz na obloze: Co můžete dnes dopoledne vidět pouhým okem?

Zakrytí Venuše Měsícem, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

9. listopadu 2023 9:17

Pozoruhodný úkaz mohou lidé od čtvrtečních ranních hodinách pozorovat na obloze, kde je vidět Měsíc a v jeho těsné blízkosti Venuše. Během dopoledne dokonce dojde k zakrytí planety Měsícem. 

Astronomové upozornili, že dnes ráno bude za svítání vidět Měsíc ve fázi úzkého srpku a velmi blízko u něj jasná planeta Venuše v roli Jitřenky. Úhlová vzdálenost mezi oběma tělesy se bude dále zmenšovat, až krátce před 11. hodinou dojde k zákrytu Venuše Měsícem. 

"I když jde o úkaz na denní obloze (v bezpečné vzdálenosti od Slunce), na jasném nebi a za dobrých podmínek, především při průzračném vzduchu, by mohl být vidět i pouhýma očima, protože Venuše se dá najít i na čisté obloze za denního světla. Lepší ale bude vzít si na pomoc alespoň menší dalekohled (třeba i triedr)," uvedl Astronomický ústav AV ČR v tiskové zprávě.

Celý úkaz potrvá více než hodinu, ale samotný vstup Venuše za měsíční okraj a následně i její výstup zpoza Měsíce bude trvat pouhé desítky sekund. Venuše bude mít také fázi – podobnou Měsíci mezi úplňkem a poslední čtvrtí, takže v dalekohledu se bude jevit jako svítící oválek.

"V Praze vstup nastane okolo 10:58 SEČ, výstup okolo 12:13. Na jiných místech České republiky se budou časy lišit až v minutách. Přesnou předpověď úkazu pro zvolené místo nabízí například stránka In-the-sky.org nebo si můžete úkaz pro vaší lokalitu nasimulovat pomocí volně dostupného programu Stellarium," dodal Astronomický ústav. 

Témata: Venuše Vesmír Měsíc Vesmír astronomie